26.1.2021 19:12

Ema o cepivu AstraZenece: Mogoča odobritev uporabe za določeno starostno skupino

Bruselj, 26. januarja - Izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila (Eme) Emer Cooke je danes v Bruslju izrazila upanje, da bodo proces potrjevanja cepiva družbe AstraZeneca končali do konca tedna, kot je načrtovano. V odzivu na navedbe o slabi učinkovitosti cepiva pri starejših je dejala, da je mogoča odobritev cepiva za določeno, bolj omejeno starostno skupino.

Velika Britanija, London. Britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je Ema odobrila za osebe, starejše od 16 let, cepivo Moderne pa za osebe, starejše od 18 let, kar je precej široka starostna skupina. Cepivo je sicer mogoče odobriti tudi za določeno, bolj omejeno starostno skupino, je pojasnila direktorica. Pri tem je izpostavila, da ne bo prejudicirala odločitve.

V odzivu na navedbe o slabi učinkovitosti cepiva AstraZenece pri starejših je še dejala, da dosedanje analize vključujejo zelo malo podatkov o učinku cepiva na starejše. Pojasnila je tudi, da vseskozi dobivajo dodatne svežnje podatkov, ki pomagajo razumeti, kako učinkuje cepivo, in da te podatke še analizirajo.

Ema je doslej odobrila dve cepivi za uporabo v EU - decembra lani cepivo Pfizerja in BioNTecha ter januarja cepivo Moderne. Do petka se pričakuje odločitev o cepivu AstraZenece, obravnavajo pa tudi cepivo družbe Janssen Pharmaceutica NV, vendar zanj še ni trdnega časovnega okvira, je pojasnila Cookova v razpravi z odborom Evropskega parlamenta za javno zdravje.

Povedala je, da so v stiku še s številnimi drugimi farmacevtskimi podjetji, med katerimi je tudi proizvajalec ruskega cepiva Sputnik V, a da od tega podjetja še niso prejeli vloge za izdajo dovoljenja za uporabo njihovega cepiva v EU.

Poudarila je tudi, da prve analize kažejo, da cepiva učinkujejo tudi proti novi britanski varianti virusa, bolj zapleteno pa je z južnoafriško varianto, tako da je treba glede te opraviti dodatne analize.

Direktorica je sicer v svoji predstavitvi izpostavila, da agencija praznuje 26. rojstni dan ter da zaposleni delajo dan in noč. Nič nenavadnega ni, da sama bere elektronsko pošto ob 4. uri zjutraj ali opolnoči, je dejala. V agenciji zaradi obilo dela načrtujejo kadrovske okrepitve.