Podjetja 30.1.2021 8:30

Izvršni direktor Sandoza za STA: Pandemija izpostavila pomen zanesljive dobave za odziv na potrebe bolnikov

pogovarjala se je Janja Zalar

Ljubljana, 30. januarja - Pandemija covida-19 je pomembno vplivala na delo farmacevtskih družb. Proizvajalec generikov Sandoz, ki je prisoten tudi v Sloveniji, se je najprej soočil z velikim povpraševanjem, nato pa se je izkazalo, da je za odziv na potrebe bolnikov pomembno imeti zanesljivo dobavo, je v pogovoru za STA dejal izvršni direktor Sandoza Richard Saynor.

Lendava. Logotip družbe Sandoz, člana skupine Novartis. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Lendava.
Logotip družbe Sandoz, člana skupine Novartis.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Sandoz, generična divizija Novartisa, se je v zadnjih letih soočal z velikimi pritiski na cene, zato so pred dvema letoma napovedali velike spremembe in regionalno konsolidacijo. Saynor, ki je vodenje Sandoza prevzel sredi leta 2019, je pojasnil, da je preoblikovanje družbe sedaj že skoraj končano. Pri tem pa niso gledali le na cenovne pritiske, s katerimi se soočajo, temveč na celotno strategijo Sandoza.

Sedaj implementirajo prilagojeno strategijo in se osredotočajo na področja, ki omogočajo rast. Saynor je izpostavil prodajo podobnih bioloških zdravil, saj je Sandoz na tem področju vodilni svetovni proizvajalec. Podobna biološka zdravila so biološka zdravila, ki pridejo na trg, potem ko prenehajo veljati patenti za originalne blagovne znamke bioloških zdravil. Za razliko od generikov pa gre pri podobnih bioloških zdravilih za aktivne snovi, ki so pridobljene iz živih celic rastlin ali živali in ne sintetično ustvarjene spojine.

Največ težav ima Sandoz še vedno v ZDA, kjer so soočeni z močno konkurenco in velikimi cenovnimi pritiski. Če je Sandoz pred dvema letoma napovedoval dezinvestiranje v ZDA, pa so lani ta posel na podlagi skupnega dogovora prekinili. "Smo tretji največji proizvajalec generikov v ZDA. Razmišljamo o tem, kako lahko nadalje okrepimo poslovanje, pomembno je, da tam nastopamo s širokim portfeljem," je dejal o izzivih v ZDA.

V zadnjih 18 mesecih so se osredotočili tudi na organizacijo lastne dobavne verige, potem ko je bila ta prej v celoti vzpostavljena v okviru Novartisove. Večina proizvodnih lokacij se je tudi vrnila pod okrilje Sandoza, tako da sami nadzorujejo stroške in poslovanje. "Osredotočili smo se na rast in na to, kje lahko predstavimo nove proizvode in smo konkurenčni. Mislim, da nam je covid-19 pri tem dejansko pomagal, saj smo spoznali, da ni treba, da smo vedno najcenejši," je dejal.

Pri generikih so stroški proizvodnje, kakovost zdravil in njihova dostopnost za bolnike trije ključni dejavniki. "Ne moreš pa imeti vsega," pravi Saynor. Če se osredotočaš samo na ceno, se lahko kakovost izdelkov ali zanesljivost dobave znižata. Pandemija nam je kot še nikoli doslej pokazala, kako pomembno je imeti zanesljivo dobavo, tudi v Evropi, da se lahko v vsakem trenutku odzoveš na potrebe bolnikov. "Seveda moramo biti cenovno učinkoviti, to pa ne pomeni, da moramo biti najcenejši," je poudaril Saynor.

Na morebitne izzive v dobavi so se v Sandozu začeli pripravljati že, ko so izvedeli za začetek širjenja novega koronavirusa na Kitajskem. Povečali so zaloge ključnih zdravil in v lanskem prvem četrtletju opazili precejšnjo rast povpraševanja, saj so si države, pa tudi bolniki, delali zaloge. "Zaradi negotovosti so si mnogi naredili zaloge za po več mesecev zdravil na recept," je pojasnil.

Povpraševanje se je nato stabiliziralo in tekom leta celo upadlo, manj posegov v bolnišnicah in manj stikov je vplivalo na pomembno znižanje uporabe antibiotikov.

Dobavne verige v Sloveniji in Evropi so bile po njegovi oceni zelo stabilne in močne. Sandoz je uspel zagotavljati zdravila, pri tem pa so se zavezali, da ne bodo zviševali cen zdravil, ki so potrebne pri zdravljenju covida-19 . Sandoz ima vključno z zaposlenimi v proizvodnji več kot 21.000 ljudi, zato je velik izziv predstavljala tudi organizacija dela v spremenjenih razmerah.

"Pandemija bo gotovo vplivala na načine, ki si jih niti še ne predstavljamo. Gotovo bo nekaj časa manj službenih poti, te so poleg tega tudi drage in niso okolju prijazne," je dejal. Spremembe pa poleg drugačne organizacije dela pričakuje tudi pri komuniciranju z zdravniki, saj vse več stikov s pacienti poteka prek različnih digitalnih platform.

Nenazadnje je pandemija sprožila tudi premike v politiki, saj se v ospredje postavlja vprašanje uvoza in lokalne proizvodnje, ki je lahko pomembna za varnost dobave. "To je pomembno vprašanje tudi recimo za slovensko, avstrijsko in nemško vlado, ki se soočajo z vprašanjem, kako zagotoviti boljšo oskrbo," je pojasnil.

Sandoz ima v Sloveniji enega največjih proizvodnih centrov, kjer proizvajajo zdravila za injiciranje in biološka zdravila, zato je bila kot proizvodna lokacija vedno zelo pomembna za Sandoz. "Imamo zelo dolgo zgodovino že z Lekom, Sandoz pa je to še nadgradil. Imamo dobre odnose z vlado, zaposleni so zelo nadarjeni in zavzeti, in zato bo Slovenija ostala pomemben del naše mreže. To se ne bo spremenilo," je zagotovil Saynor.

"Vedno, ko razmišljamo o tem, kje moramo še širiti proizvodnjo in uvesti nove projekte, je Slovenija gotovo visoko na seznamu potencialnih lokacij, ki jih pogledamo, saj imamo tu tudi močen razvojni center," je dodal.

Kar se tiče dostopnosti njihovih generičnih in podobnih bioloških zdravil v Sloveniji, je Saynor poudaril, da je Sandoz tradicionalno eden največjih ponudnikov zdravil na slovenskem trgu. Dostopnost do generičnih in podobnih bioloških zdravil za bolnike v Sloveniji je trenutno zelo dobra. Priložnost za rast vidi na področju podobnih bioloških zdravil, ki po njegovih besedah bolnikom ponujajo odlična zdravila po cenah, ki sicer ne bi bile dostopne.

"Vidimo, da se, ko predstavimo podobna biološka zdravila, trg korenito spremeni, saj ta lahko bolnikom resnično spremenijo življenja. In tu je pomemben dialog z vlado, da vidimo, kako lahko pomagamo tudi zdravstvenemu sistemu," je še dejal v pogovoru za STA.