Expo 2020 25.1.2021 17:10

Počivalšek in Al Džaber za okrepitev sodelovanja med državama

Ljubljana/Dubaj, 25. januarja - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je danes v okviru uradnega obiska v Združenih arabskih emiratih sestal z ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberjem. Strinjala sta se, da je možnosti za sodelovanje več, in podprla vsa prizadevanja v smeri povečanja aktivnosti, so sporočili s slovenskega ministrstva.

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predsednik SMC Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Slovenski paviljon.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Slovenski paviljon.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Svetovna razstava Expo Dubaj 2020.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Počivalšek je v pogovoru pojasnil, da so Združeni arabski emirati (ZAE) drugi največji partner Slovenije med zalivskimi državami. Trgovinska menjava blaga in storitev med državama je lani znašala 118,9 milijona evrov, od tega je bilo 90,1 milijona evrov izvoza in 28,7 milijona evrov uvoza. Potencial gospodarske in blagovne menjave v industrijskem sektorju predstavlja 57 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), so v sporočilu navedli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Slovenija je po ministrovih besedah zainteresirana za krepitev povezav predvsem na področju visokotehnoloških rešitev, zelenega gospodarstva, farmacije, umetne inteligence, logistike, zdravstvenih storitev in vesoljskih tehnologij. Tudi aktivno sodelovanje slovenskih podjetij na svetovni razstavi Expo 2020 Dubaj, v obliki srečanj med podjetji, bo zagotovo odprlo nove priložnosti za ustvarjanje še tesnejših in uspešnejših poslovnih vezi, meni minister, ki je tudi izpostavil dober geostrateški položaj Slovenije in izpostavil prednosti investicijskih vlaganj.

"Slovensko gospodarstvo je izrazito izvozne narave, saj izvozimo kar 88 odstotkov tega, kar proizvedemo. Vlaganja v tehnološki razvoj in napredne tehnologije so zato nujno potrebni, če želimo slediti potrebam trga, sodobnim trendom in dosegati konkurenčnost na tujih trgih. To nas postavlja pred izzive, a nam hkrati odpira tudi nove priložnosti, ki jih moramo znati izkoristiti. Prepričan sem, da bodo naši pogovori z ZAE kot tudi številne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru slovenskega paviljona, pomembno okrepili odnose med državama in s tem postavili še boljše temelje za sodelovanje na poslovnem področju," je povedal Počivalšek.

Al Džaber je povedal, da podpirajo vsa prizadevanja, da bi zagotovili boljše sodelovanje med obema državama, saj imajo velik interes najti partnerje, ki bi prinesli dodano vrednost njihovemu zasebnemu sektorju. Dodal je, da prepoznavajo vrednost Slovenije ter razvojne in investicijske potenciale, ki jih nudi, ter posebej poudaril, da je sodelovanje Slovenije na Expu 2020 izrednega pomena, so še navedli na ministrstvu.

Počivalšek se je danes pozno popoldne v Dubaju sestal s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki delujejo tam. Kot je za STA dejal ob robu srečanja, bodo morala slovenska podjetja in Slovenija zaradi epidemije covid-19 še več vlagati v razvoj, poleg tega pa iskati nove trge. Ne moremo biti vezani le na EU, ampak moramo iskati priložnosti drugje. Trgi na Bližnjem vzhodu so s tega stališča zelo zanimivi, je dejal.

"Dubaj bo čez nekaj mesecev gostil razstavo Expo, kjer Slovenija, kot izvozno naravnana država, preprosto mora biti," je dejal Počivalšek. Slovenija se bo predstavila na samostojnem paviljonu, kjer bomo predstavili slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo, je poudaril. Spomnil je, da so slovenska podjetja in podjetja iz ZAE dejavna na investicijskem področju. Slovenska podjetja so v ZAE doslej vložila milijon evrov, podjetja iz ZAE v Slovenijo pa skoraj 62 milijonov evrov.

V torek, ko je predviden slovesni prevzem slovenskega paviljona na Expu, se bo srečal še z ministrom za gospodarstvo ZAE Abdulom Bin Tukom Al Marijem ter ministrico za mednarodno sodelovanje in izvršno direktorico svetovne razstave Expo 2020 Rem Al Hašimi. V sredo, sklepni dan obiska v ZAE, bo obiskal podjetje Gorica, ki je po navedbah ministrstva eno izmed uspešnejših slovenskih podjetij v ZAE.