Podjetja Expo 2020 25.1.2021 5:00

Počivalšek v Združenih arabskih emiratih o krepitvi sodelovanja med državama

Ljubljana, 25. januarja - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se mudi na uradnem obisku v Združenih arabskih emiratih, se bo danes v Abu Dabiju predvidoma sestal z ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberom, s katerim bosta spregovorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S srečanjem z ministrom za industrijo in napredne tehnologije emiratov Počivalšek začenja obisk v Združenih arabskih emiratih, kamor je skupaj z delegacijo odpotoval v nedeljo pozno zvečer. Srečanju na ministrski ravni bo v Dubaju v poznih popoldanskih urah sledilo srečanje s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki delujejo v Dubaju.

Kot je prejšnji teden na spletni novinarski konferenci pred obiskom Združenih arabskih emiratov poudaril minister Počivalšek, ima sodelovanje med državama velik potencial zlasti na področjih farmacije, naprednih tehnologij in umetne inteligence, pa tudi zelenih inovacij in vsebin, povezanih z lesom.

Počivalškov obisk v Združenih arabskih emiratih, ki ga bo sklenil v sredo, je drugi po letu 2016, ko je v Dubaju med drugim podpisal dogovor o sodelovanju Slovenija na razstavi Expo 2020. Ta bo v ospredju ministrovega obiska predvsem v torek, ko bodo organizatorji slovenskega nastopa na Expu 2020 v upravljanje prevzeli paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi, ki bo potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Prevzem paviljona bodo v Dubaju obeležili z novinarsko konferenco, še pred njo pa se bo Počivalšek sestal z ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Abdulom Bin Tukom Al Marijem. Minister se bo v torek ločeno sestal tudi z generalno direktorico Expa in ministrico za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov Rem al Hašimi.