Startupi 20.1.2021 17:09

Lani pod okriljem ABC pospeševalnika startupi zbrali več kot 4,8 milijona evrov

Ljubljana, 20. januarja - Startupi v okviru ABC pospeševalnika so lani v petem letu njegovega delovanja zbrali več kot 4,8 milijona evrov sredstev, so sporočili iz omenjenega pospeševalnika zrelih startupov iz širše regije, ki ima sedež v ljubljanskem poslovno-trgovskem središču BTC. Približno četrtino te vsote je odpadlo na štiri slovenske startupe.

Ljubljana, ACB pospeševalnik. Logotip ABC pospeševalnika. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, ACB pospeševalnik.
Logotip ABC pospeševalnika.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Ob pogledu na leto 2020 smo z uspehom slovenskih in tujih startupov zelo zadovoljni," je o letu, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19 z vsemi svojimi posledicami, povedal soustanovitelj in direktor pospeševalnika Grega Potokar.

Za največji lanski uspeh štejejo prevzem tehnologije podjetja App Ray, ki je startup druge generacije in izhaja iz Avstrije. Njegovo tehnologijo je kupilo belgijsko podjetje Guardsquare, vodilno na področju naprednih rešitev za zaščito mobilnih aplikacij. Italijanski startup Soplaya iz Vidma, ki upravlja s spletno prehransko tržnico, je ob tem s pomočjo ABC pospeševalnika pridobil 3,5 milijona evrov zagonskih sredstev.

Slovenski Chess Universe, ki je razvil inovativno igro šaha, je pridobil 600.000 evrov sredstev od družbe BTC in mednarodnih investitorjev, prav tako slovenska startupa, ki sta razvila otroški stolček Froc in sistem za varno sidranje plovil Vision Anchor, pa sta pridobila po 100.000 evrov.

Portal 3minuteJob za hitro iskanje nove zaposlitve je pridobil 50.000 evrov za širitev na nove trge, dodatno pa je tuji investitor vložil 500.000 evrov v slovensko podjetje s področja optimizacije procesov dela, katerega ime pa v pospeševalniku ne navajajo.

V 2020 so po Potokarjevih navedbah pomagali pri pospešitvi 25 startupov, organizirali pa so več kot 300 poslovnih sestankov in se hitro ter uspešno prilagodili novim razmeram dela na daljavo.

Ker se svet startupov hitro spreminja, bodo v ABC pospeševalniku letos svoj način dela dodatno prilagodili trenutnim razmeram. Poleg glavnega fokusa na pridobivanju investicij, širjenju posla in odpiranju pilotnih projektov, startupom omogočajo tudi partnersko sodelovanje z velikimi podjetji pri razvoju rešitev na področjih, kot so npr. spletna trgovina in bančništvo ter logistika.