19.1.2021 17:18

Objavljen razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za novo šolsko leto

Ljubljana, 19. januarja - Ministrstvo za izobraževanje je objavilo razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2021/22. Na srednjih šolah je razpisanih dobrih 24.100 vpisnih mest. Za srednje strokovno izobraževanje jih je 40 odstotkov, za gimnazije 30, za srednje poklicno izobraževanje 28 in za nižje poklicno izobraževanje dva odstotka.

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 19.191 učencev. Za njihovo nadaljnje šolanje je razpisanih skupno 24.108 mest, od tega v programih nižjega poklicnega izobraževanja 656 mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6672, v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 9600, izhaja iz razpisa, ki je objavljen na spletni strani ministrstva na povezavi www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/.

V programih splošnih gimnazij je na voljo 5762 mest, od tega v zasebnih šolah 420, v programih strokovnih gimnazij pa je razpisanih 1418 mest.

Za dijake, ki bi v tretjem letniku želeli nadaljevati izobraževanje v programu mednarodne mature, bodo prosta mesta po novem na voljo tudi na gimnaziji Novo mesto, vendar bo šola ta program z naslednjim šolskim letom lahko izvajala, če ji bo matična ustanova v Ženevi do 5. marca podelila akreditacijo za izvajanje programa.

Tudi v šolskem letu 2021/2022 se bodo lahko dijaki na nekaterih šolah izobraževali v vajeniški obliki, in sicer po novem v 14 izobraževalnih programih.

Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani ministrstva in na povezavi www.mojaizbira.si, seznam delodajalcev pa bodo še dopolnjevali.

V primeru omejitve vpisa v izobraževalni program na izbrani šoli, kjer se bo izvajal program tudi v vajeniški obliki, ima kandidat, ki bo v roku predložil vajeniško pogodbo, torej najkasneje do začetka izbirnega postopka 16. junija, pri vpisu prednost pred kandidati, ki se bodo v ta program prijavili v šolski obliki za izvedbo izobraževalnega programa. Kandidat s pravočasno dostavljeno vajeniško pogodbo bo namreč iz izbirnega postopka izvzet.

Kandidati, ki se želijo izobraževati na šolah z vajeniško obliko izobraževanja, izpolnijo enako prijavnico kot vsi kandidati za vpis v srednjo šolo. Pri navedbi programa pa morajo pripisati informacijo, da gre za vajeniško obliko.

Informativni dnevi so predvideni za 12. februarja ob 9. in 15. uri in 13. februarja ob 9. uri.

Kandidati z željo za prijavo v program, za katerega je treba izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oziroma je treba opraviti preizkus nadarjenosti, se morajo za preizkus prijaviti pred prijavami za vpis v šolo oziroma najkasneje do 4. marca. Preizkuse bodo šole izvajale med 11. in 20. marcem. Glede na epidemiološko sliko je mogoče, da bodo šole izvedle preizkuse na daljavo ali jih razporedile na več dni od zapisanega v razpisu.

Šole bodo izdale potrdila o opravljenih preizkusih in o izpolnjevanju pogojev za vpis v športne oddelke najkasneje do 26. marca.

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 2. aprila, ministrstvo pa bo najkasneje do 8. aprila do 16. ure na spletnih straneh objavilo stanje prijav za vpis po posameznih programih oziroma šolah. Spremembo pri obsegu razpisanih mest oziroma odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest bo ministrstvo objavilo najkasneje do 16. aprila.

Učenci, ki se bodo prijavili za vpis v roku in bodo želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 22. aprila prenesejo svojo prijavo na drugo srednjo šolo oz. v drug program ne glede na število prijavljenih na novo izbrani šoli. Po tem roku šole praviloma ne bodo več sprejemale prenesenih prijav, dokler postopek za izbiro kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, ne bo končan, torej do 29. junija.

Če bo na šoli število prijavljenih učencev za posamezni program tudi po 22. aprilu bistveno večje od predvidenega števila vpisnih mest, bo šola s soglasjem šolske ministrice sprejela sklep o omejitvi vpisa oziroma povečala število razpisanih mest. Šole bodo učence o tem obvestile najpozneje do 27. maja, medtem ko bo ministrstvo že 21. maja objavilo seznam šol, ki so prejele soglasje k omejitvi.

Prijavljeni kandidati morajo posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 16. junija. Podrobnosti v zvezi s tem bodo prijavljenim kandidatom sporočile šole, kjer bodo učenci imeli prijavo. Učenci, ki bodo do 16. junija izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani.

Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali za drugi krog izbirnega postopka. Ti učenci se bodo odločali o ponujenih prostih mestih in po prioritetnem vrstnem redu našteli 10 šol, na katere bi se želeli vpisati ter svoje namere do 24. junija oddali na srednji šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni 29. junija do 15. ure, na razvrščeno šolo pa se bodo lahko vpisali najkasneje do 30. junija do 14. ure.

O rezultatih prvega in drugega kroga izbirnega postopka bodo učenci obveščeni na srednjih šolah, na katerih so sodelovali v izbirnem postopku. Spodnje meje prvega kroga izbirnega postopka bo ministrstvo objavilo na spletnih straneh najkasneje 21. junija do 16. ure, drugega kroga pa najkasneje 29. junija

Učenci, ki tudi v drugem krogu ne bodo izbrani na nobeni od šol, ter učenci, ki se še nikamor niso prijavili, se bodo lahko vpisali na tiste srednje šole, ki bodo imele še prosta mesta. Prosta vpisna mesta bodo objavljena na spletnih straneh ministrstva 1. julija. Srednje šole bodo na prosta mesta vpisovale kandidate najdlje do 31. avgusta.

Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 17. maja prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Kandidati, ki se bodo prijavili za vpis v roku in bodo želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 7. junija prenesejo svojo prijavo na drugo srednjo šolo oz. v drug program. Po tem roku prijav ne bo mogoče prenašati, dokler postopek za izbiro kandidatov na šolah, kjer bo vpis omejen, ne bo končan.

Če bo na šoli število prijavljenih kandidatov za posamezni program tudi po 7. juniju bistveno večje od predvidenega števila vpisnih mest, bo šola s soglasjem šolske ministrice sprejela sklep o omejitvi vpisa ali povečala število razpisanih mest. O tem bodo kandidati obveščeni najpozneje do 22. junija. O datumu vpisa jih bodo obvestile šole, vpis pa bo potekal do 1. julija.

V razpisu prostih mest za novince v vzgojnem programu dijaških domov pa je za novo šolsko leto predvidenih skupaj 2186 mest.