Startupi 19.1.2021 15:23

Novogoriški dijaki v delavnici podjetniških veščin

Šempeter pri Gorici, 19. januarja - Primorski tehnološki park v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica in Šolskim centrom Nova Gorica v tem tednu izvaja startup izziv za dijake. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

Letos delo poteka v obliki spletnega seminarja, katerega namen je mlade seznaniti, kako tehnološke in družboslovne zamisli hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve.

Delo poteka tako, da dijaki predpostavke o podjetniški ideji testirajo pri potencialnih kupcih, je za STA povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka Tanja Kožuh. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI, na katerega so možne prijave še do 9. februarja.

Prvič pa na tovrstni delavnici sodelujejo dijaki dveh srednješolskih centrov, kar jim omogoča multidisciplinarno delo. Mladi tako lahko sodelujejo v skupinah z vrstniki, ki imajo drugačna znanja in zanimanja, tako kot v realnih delovnih okoljih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami izdelujejo prototipe, ob zaključku bodo svoje delo tudi javno predstavili v triminutni predstavitvi pred podjetniško komisijo.

"Proces je zelo intenziven, saj za rezultate, ki jih dijaki med startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov," je povedala Kožuhova.

Startup izziv za dijake se v Novi Gorici izvaja že sedmo leto zapored, letos prvič na daljavo. Tokrat se je na delavnico prijavilo 23 dijakov, ki bodo s podjetniškimi mentorji razvijali svoje podjetniške zamisli. V tem času je na njem sodelovalo že 274 dijakov s 64 podjetniškimi idejami.

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo občine solastnice z območja Goriške ter nacionalne institucije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija Spirit Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.