Podjetja 18.1.2021 5:00

V Gorenju bo stekla redna proizvodnja televizorjev

Velenje, 18. januarja - V velenjskem Gorenju bo danes po napovedih stekla redna proizvodnja televizorjev. Na teden naj bi izdelali 16.000 televizijskih aparatov blagovne znamke Hisense za evropski trg, v obratu naj bi od februarja delalo 520 ljudi.

Ljubljana. Hisense, Gorenje, Asko. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Hisense, Gorenje, Asko.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V tovarni Hisense Europe Electronic, kjer so proizvodnjo televizorjev začeli postopno zaganjati v začetku meseca, že dela več kot 350 delavcev, do konca januarja naj bi se to število povečalo na 520. Proizvodnja bo potekala v dveh izmenah in v začetku na treh proizvodnih linijah, februarja pa bodo po napovedih zagnali še dodatni dve liniji, ena od teh bo za televizorje velikih dimenzij.

Ko bo vzpostavljena celotna proizvodnja, bodo v prvi fazi izdelali dva milijona televizijskih aparatov letno. Nato bodo glede na zahteve trgov proizvodno zmogljivost v naslednjih dveh letih povečevali do skoraj štirih milijonov televizorjev letno, so napovedali v družbi.

Uradno odprtje tovarne bodo, upoštevajoč epidemiološke razmere, predvidoma pripravili v februarju.

Hisense je sicer sprva načrtoval, da bo v Velenju zgradil novo tovarno za proizvodnjo televizorjev, pozneje pa so v družbi sprejeli odločitev, da proizvodnjo umestijo v obstoječe območje Gorenja. Uredili so jo v nekdanji proizvodni hali HZPA.

V manj kot letu dni se je v pozitivno smer obrnila tudi slika glede zaposlovanja, saj je kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel leta 2018, še lani spomladi napovedoval množično odpuščanje v Gorenju, zdaj pa že nekaj mesecev dodatno zaposluje.

Za delo v tovarni televizorjev so najprej možnost prezaposlitve ponudili zaposlenim iz Gorenja, ki so se konec decembra usposabljali za delo na novih delovnih mestih. Hkrati bodo letos v tovarni televizorjev dodatno zaposlovali tudi s trga dela. Medtem bodo dodatno zaposlovali tudi v Gorenjevih tovarnah gospodinjskih aparatov. Kot so napovedali, bodo v prihodnjih mesecih v Gorenju še dodatno zaposlili več sto delavcev.