17.1.2021 9:30

Ekipa Odseka za inteligentne sisteme IJS tekmuje v napovedovanju odgovora na pandemijo

Ljubljana, 17. januarja - Ekipa Odseka za inteligentne sisteme na Institutu Jožef Stefan sodeluje v svetovnem izzivu odgovora na pandemijo bolezni covid-19, ki ga organizirata Xprize in Cognizant ter se ponaša z nagrado 500.000 ameriških dolarjev. Kot je za STA pojasnil vodja odseka Matjaž Gams, je ekipa trenutno na četrtem mestu, a je še vse odprto.

Nemčija, Potsdam. Prenosni računalnik, internet, tehnologija. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Potsdam.
Prenosni računalnik, internet, tehnologija.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tekmovanje z angleškim naslovom Pandemic Response Challenge to Safely Reopen Societies and Restart Economies Around the World je namenjeno izboljšanju uporabe tehnologij umetne inteligence za spopadanje s pandemijo novega koronavirusa.

Sodelujoče ekipe morajo postaviti modele, ki bi predvideli prenos okužb v lokalnem okolju in na podlagi tega predlagali ukrepe za preprečevanje in zmanjšanje tako zdravstvenih kot gospodarskih posledic epidemije.

"Potencial umetne inteligence za pomoč pri izboljšanju javnega zdravja je že dolgo eden od stebrov gibanja AI for Good, pri katerem sodelujemo z Xprize," je pred začetkom tekmovanja decembra dejal Chaesub Lee, direktor Oddelka za standardizacijo pri Mednarodni zvezi za telekomunikacije, ki prav tako sodeluje v pripravi globalnega izziva.

Tekmovanje je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del, namenjen ustvarjanju natančnih napovedi širjenja covid-19 v lokalnih okoljih, se je končal konec decembra, v drugi del, namenjen postavljanju modelov, s katerimi bi zmanjšali število okužb in strogost ukrepov, pa se je uvrstilo najboljših 50 ekpi iz prvega dela. Tekmovanje se zaključi februarja.