Mediji 15.1.2021 12:45

V ZNP pozdravili nakazilo zaostalih obveznosti do STA

Ljubljana, 15. januarja - V ZNP so danes pozdravili odločitev vlade, da po pridobljenem pozitivnem mnenju Evropske komisije STA nakaže zaostale obveznosti z naslova opravljanja javne službe. Kot so opozorili, pa mora zdaj svoj del obveznosti izpolniti tudi vodstvo agencije in Ukomu posredovati podatke o poslovanju, ki jih potrebuje za oceno primernega financiranja.

Ljubljana. Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

S poplačilom zaostalih obveznosti je po navedbah Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) za zdaj rešen nastali zaplet in so zagotovljena sredstva za poslovanje STA. "Odprto pa ostaja, ali direktor STA Bojan Veselinovič, s tem ko zavrača posredovanje nekaterih podatkov o poslovanju vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom), morda prikriva negospodarno porabo javnega denarja in neupravičenost visokih izplačil samemu sebi," so zapisali v ZNP.

Vladi kot edini družbenici STA namreč po pisanju ZNP ne glede na vse ni mogoče odrekati pravice, da je seznanjena s podatki o poslovanju STA in s tem s porabo javnih sredstev.

"Če vodstvo STA nima česa skrivati, bo podatke posredovalo brez težav. Sklicevanje na to, da Ukom ni upravičen do podatkov, ker da jih lahko dobi samo vlada, je pikolovski formalizem, ki je v veliki meri tudi pripeljal do spora med vlado in vodstvom STA. Ukom je vladni urad in kot tak del vlade. Navsezadnje tudi STA pogodbe o financiranju javne službe ni podpisala z vlado, ampak z Ukomom kot njenim delom," so še zapisali.

STA je namreč v četrtek s strani vlade prejela nakazilo zaostalih obveznosti. Na STA so odločitev vlade sprejeli z olajšanjem, obenem pa so jo pozvali k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade, so poudarili.

Financiranje STA je Ukom ustavil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica. A kot je pred dnevi na seji odbora za kulturo opomnil Veselinovič, se vlada ni odločila poseči po določbah omenjenega zakona o gospodarskih družbah, po katerih bi te podatke lahko dobila.