Turizem 14.1.2021 17:03

Pred Dantejevo jamo v Tolminskih koritih odslej kip mitološke babe

Tolmin, 14. januarja - Ena od znamenitosti v Tolminskih koritih je tudi Zadlaška ali Dantejeva jama, s katero so različne zgodbe in pripovedke. Da bi na območju korit nadgradili idejo celovitega turističnega produkta, je Javni zavod za turizem Dolina Soče pred jamo postavil kip mitološke prebivalke jame Duge babe, ki ga je izdelal umetnik Oton Naglost iz Vipave.

Tolmin.
Kip starodavne prebivalke jame Duge babe, ki ga je pred jamo postavil Javni zavod za turizem Dolina Soče.
Foto: STA

Tolmin.
Kip starodavne prebivalke jame Duge babe, ki ga je pred jamo postavil Javni zavod za turizem Dolina Soče.
Foto: STA

Na območju Tolminskih korit se je skozi zgodovino spletlo več zgodb in legend. Zadlaška jama je ena od mnogih jam, po katerih so odtekale vode soškega ledenika. Svoje drugo ime, Dantejeva jama, je dobila, ker naj bi znameniti italijanski pesnik Dante Alighieri navdih za Pekel v svoji Božanski komediji našel prav v tej jami med obiskom Posočja.

Stare pripovedke pa pravijo, da so v jami prebivale divje žene in Duga baba, ki naj bi po ljudskem izročilu skrbela, da nepoklican človek ni prišel v ta svet. Po novem kip te starodavne prebivalke obiskovalce pozdravi poleg vhoda v jamo.

Kot je povedal nekdanji direktor zavoda za turizem Dolina Soče in pobudnik projekta Janko Humar, so v zavodu ocenili, da je glavni del na področju infrastrukturnega urejanja poti že zaokrožen, zato se jim je zdelo smiselno, da se, tudi v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom, posvetijo še vsebini in interpretaciji te naravne znamenitosti.