16.1.2021 11:30

Dijaki Gimnazije Celje - Center državni prvaki v fiziki

Ljubljana, 16. januarja - Ekipa dijakov iz Gimnazije Celje - Center je minuli konec tedna zmagala na spletnem slovenskem turnirju mladih fizikov (SiYPT), s čimer so Ava Boštjančič, Špela Šet in Matija Marolt osvojili naziv državnih prvakov ter zastopanje Slovenije na mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji, so sporočili z gimnazije.

Celje. Gimnazija Celje-Center. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Gimnazija Celje-Center.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Dijakinji tretjega letnika Ava Boštjančič in Špela Šet ter dijak četrtega letnika Matija Marolt so se na tekmovanje z mentorjem profesorjem Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom celjske gimnazije, študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov.

Tekmovanje SiYPT poteka, da bi dijakom v Sloveniji omogočili doživeti vzdušje pravega znanstvenega raziskovanja, ki ga odlično posnema eno najstarejših mladinskih tekmovanj v fiziki Mednarodni turnir mladih fizikov (IYPT).

Kot je zapisano na spletni strani slovenskega tekmovanja, je bil cilj tekmovanja na začetku izbrati pet najboljših kandidatov iz vse Slovenije, ki bi sestavili ekipo za udeležbo na IYPT ali AYPT.

Tekmovanje IYPT je zasnovano na osnovi debatnega dvoboja, kjer se skupine dijakov pomerijo v razumevanju fizikalnih konceptov in problemov, ki so jih obravnavali med letom. Ekipe se med seboj izzovejo v razumevanju in interpretaciji problemov, ki so jih med letom raziskovali. Drug drugemu iščejo šibke točke v razumevanju, postavljajo svoje teorije ter skušajo objektivno oceniti vrednost dokaza ali razlage.

Ekipe imajo pri raziskovanju problemov popolnoma proste roke. Lahko se posvetujejo z raziskovalci, sodelujejo z inštituti, na voljo imajo vsa sredstva, ki jih lahko pridobijo za reševanje problema po znanstveni poti.