#družba 11.1.2021 15:50

Slovenska ideja tekmuje na svetovnem Climathonu

Ljubljana, 11. januarja - V družbi Iskraemeco so konec leta 2020 združili moči z islandskim podjetjem Klappir in zmagali na Climathonu v Ljubljani, zdaj pa z idejo Green Penguin/Zeleni Pingvin tekmujejo na svetovnem Climathonu. Žirija je njihovo idejo namreč izbrala med 107 in jo uvrstila med pet najbolj transformativnih idej leta 2020. O najboljših treh odloča javno glasovanje, ki traja še ta teden.

Za Zelenega pingvina je tako mogoče na platformi Climathona glasovati do tega petka do polnoči, so sporočili iz kranjskega podjetja, ki med drugim proizvaja pametne števce in tehnološke energetske rešitve.

V finalu svetovnega Climathona tako tekmuje ideja Ljubljane, tekmeci pa so nemški Stuttgart, britanski London, švicarski Zürich in filipinski Pasig, so še spomnili v Iskraemecu in javnost vnovič pozvali h glasovanju.

Ideja Zeleni Pingvin temelji na uporabi pametnih digitalnih tehnologij, ki skozi igro otroke učijo okoljske in digitalne pismenosti ter pripomorejo k občutnem zmanjšanju mestnega ogljičnega odtisa.

V projektu sodelujejo ljubljanske šole in vrtci, izpusti ogljikovega dioksida in poraba virov pa so izračunani v oprijemljivih podatkih, ki so otrokom bolj jasni - pingvinih.

V Iskraemecu ocenjujejo, da bi se projekt v prihodnje lahko razvil v tekmovanje med mesti ali med državami.

Več podatkov o projektu je na voljo na spletni strani https://www.iskraemeco.com/en/climathon-green-penguin/, na voljo je tudi video predstavitev https://www.youtube.com/watch?v=9WpiRsbfBmE&feature=youtu.be.