Podjetja 11.1.2021 13:10

GZS po letu izzivov obeležuje 170-letnico delovanja

Ljubljana, 11. januarja - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v teh dneh obeležuje 170-letnico svojega obstoja. Kot so zapisali ob jubileju, so v vseh teh letih ostali zvesti osnovnemu poslanstvu - zastopanju interesov članov in delovanju za dobrobit gospodarstva. Lansko leto so označili za leto posebnih izzivov, novega pa bodo izkoristili za rast in razvoj.

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije, GZS.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Zgodovina Gospodarske zbornice Slovenije se je začela pisati 12. januarja 1851, ko je v Ljubljani začela delovati prva čezsektorska gospodarska zbornica na Slovenskem, ustanovljena po odloku cesarja Franca Jožefa v okviru Avstrijskega cesarstva, so se začetkov spomnili v GZS.

Z osamosvojitvijo Slovenije je GZS leta 1991 postala nacionalna zbornica samostojne države in je, kot so zapisali, aktivno prispevala v predpristopnih pogajanjih za članstvo Slovenije v EU.

Po uveljavitvi novega zakona o gospodarskih zbornicah so leta 2006 uvedli prostovoljno članstvo v zbornici, leta 2008 pa prejeli še status reprezentativne gospodarske zbornice.

Med dosežki zadnjih 17 desetletij so na GZS ponosni predvsem na tiste, ki so postali del slovenske tradicije, to je uvedbo nagrad za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke pred 52 leti, začetek oglaševalske akcije Slovenija, moja dežela, katere naročnik je bila zbornica, ter začetek podeljevanja priznanj za najboljše inovacije pred 25 leti.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je zbornica vseskozi ostala zvesta osnovnemu poslanstvu - zastopanju interesov članov in delovanju za dobrobit gospodarstva. Ob tem so se ozrli v preteklo leto in zapisali, da je bilo to leto posebnih izzivov.

"Pluli smo med čermi in se uspeli največjim izogniti. GZS je bila vseskozi vpeta v gospodarstvo - energijo smo usmerjali v sooblikovanje čim bolj življenjskih ukrepov in v podporo pri obvladovanju epidemije," so izpostavili in dodali, da tudi zato skupni gospodarski rezultati kljub peklenskemu letu niso slabi. A znotraj skupne zgodbe so, kot so dodali, tudi panoge in podjetja, ki preživljajo pogrom. "Na ta podjetja še posebej mislimo in si prizadevamo, da obstanejo," so zatrdili v GZS.

"Zdaj obračamo nov list. Izkoristili bomo priložnosti, da rastemo, se spreminjamo, se razvijamo. Da skupaj dosežemo novo razvojno paradigmo, Slovenijo 5.0, ki jo razumemo kot družbo trajnostnega razvoja, ki zagotavlja visoko kakovost življenja za vse državljane," so še poudarili.

V 170 letih zborničnega delovanja se je nanizalo veliko uspehov, a tudi padcev ni manjkalo, so še opozorili v GZS. "Bitke, v katere se spuščamo, so praviloma težke, včasih se zdijo nemogoče. Kljub temu vanje vstopamo in obljubljamo, da nam sape in volje ne bo zmanjkalo niti v naslednjih 170 letih," so sklenili.