Podjetja 11.1.2021 9:48

V Gorenju redna proizvodnja televizorjev predvidoma prihodnji teden

Velenje, 11. januarja - Potem ko so v tovarni na območju velenjskega Gorenja prejšnji teden začeli postopno zaganjati proizvodnjo televizorjev, je ta že vzpostavljena na treh linijah, uradni začetek rednega obratovanja pa je predviden 18. januarja. Naložba v tovarno je vredna sedem milijonov evrov, do konca januarja bo v njej po napovedih delalo 520 delavcev.

ZDA, Las Vegas.
Kitajska skupina Hisense.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V tovarni Hisense Europe Electronic že dela več kot 350 delavcev, ob začetku rednega obratovanja, ki je predvideno čez teden dni, pa bodo v tovarni po napovedih na teden izdelali 16.000 televizijskih aparatov blagovne znamke Hisense za evropski trg.

Proizvodnja bo potekala v dveh izmenah in v začetku na treh proizvodnih linijah, že februarja bodo po napovedih zagnali še dodatni dve liniji, ena od teh bo za televizorje velikih dimenzij.

Ko bo vzpostavljena celotna proizvodnja, bodo v prvi fazi izdelovali dva milijona televizijskih aparatov letno. Nato bodo glede na zahteve trgov po napovedih proizvodno zmogljivost v naslednjih dveh letih povečevali do skoraj štirih milijonov televizorjev letno.

Uradno odprtje tovarne bodo, upoštevajoč epidemiološke razmere, predvidoma pripravili v februarju.

Hisense je sicer sprva načrtoval, da bo v Velenju zgradil novo tovarno za proizvodnjo televizorjev, pozneje pa so v družbi sprejeli odločitev, da proizvodnjo umestijo v obstoječe območje Gorenja. Uredili so jo v nekdanji proizvodni hali HZPA.

V manj kot letu dni se je v pozitivno smer obrnila tudi slika glede zaposlovanja, saj je kitajski Hisense, ki je Gorenje prevzel leta 2018, še lani spomladi napovedoval množično odpuščanje v Gorenju, zdaj pa že nekaj mesecev dodatno zaposluje.

Za delo v tovarni televizorjev so najprej možnost prezaposlitve ponudili zaposlenim iz Gorenja, ki so se konec decembra usposabljali za delo na novih delovnih mestih. Hkrati bodo letos v tovarni televizorjev dodatno zaposlovali tudi s trga dela. Medtem bodo dodatno zaposlovali tudi v Gorenjevih tovarnah gospodinjskih aparatov. Kot napovedujejo, bodo v prihodnjih mesecih v Gorenju še dodatno zaposlili več sto delavcev.