Podjetja 11.1.2021 8:40

Gospodarstvu letos za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud

Ljubljana, 11. januarja - Gospodarsko ministrstvo je pripravilo program razvojnih spodbud za leto 2021. Celotna vrednost pomoči gospodarstvu znaša 660 milijonov evrov, od tega 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev. Med prioritetami so zagotavljanje likvidnosti podjetjem ter pomoč pri zelenem in digitalnem prehodu za višjo dodano vrednost.

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Podatki o učinkih sedmih paketov protikoronskih ukrepov v prejšnjem letu kažejo, da je slovensko gospodarstvo robustno in da je večji del podjetij ohranil kondicijo, ki jim bo omogočila hitro okrevanje, so v sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Pa vendar z zaskrbljenostjo spremljamo stanje in trende na področju malega in srednjega gospodarstva, še posebej na področju storitev. Kljub temu da je vlada z ukrepi uspela ohraniti večino delovnih mest, je zaskrbljujoč tudi trend rasti brezposelnosti," so opozorili. Letos bo za številna mala in srednja podjetja tako velik izziv zagotavljanje likvidnosti, zato je to ena od prioritet ministrstva, so dodali.

Poleg neposrednih ukrepov ministrstva bodo podjetja lahko pridobila pomoč še prek Slovenskega podjetniškega sklada, Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, Javne agencije Spirit Slovenija, Slovenske turistične organizacije ter SID Banke.

Slovenski podjetniški sklad bo npr. svoje produkte predstavljal na svoji spletni strani in bo v letošnjem letu dodatno razširil svoj program pomoči. Za zagotavljanje likvidnosti mikro, malim in srednjim podjetjem bo zagotavljal garancijo za zavarovanje bančnih kreditov ter subvencijo obrestne mere. Podjetja bodo lahko zaprosila za garancijo za posojila v višini 60 ali 80 odstotkov z ročnostjo do 10 let in moratorijem do dveh let, kar jim bo omogočilo lažje, hitrejše in cenejše pridobivanja bančnih kreditov.

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo garancije za bančne kredite namenjene tako za pridobivanje obratnih sredstev, kot so plače, materialni stroški, stroški storitev in stroški zalog, kot za investicije v novo tehnološko opremo, nakup strojev, investicijam na področju čiste energije ter ostalim investicijam v podjetništvu in obrtništvu, ki omogočajo uspešen nastop na trgu.

Sklad bo po napovedih ministrstva zagotavljal posojila v zneskih od 5000 do 50.000 evrov za manjše investicije in obratna sredstva ter na ta način pomagal podjetjem zagotavljati likvidnost. Neposredni mikrokrediti so namenjeni posebnim ciljnim skupinam, ki se soočajo s težavami pri pridobivanju finančnih sredstev na trgu. Po navedbah ministrstva je pridobitev teh posojil enostavna in hitra ter brez stroškov odobritve. Med prednostmi pa so izpostavili predvsem nizko obrestno mero, možnost moratorija in daljšo ročnost.

Tudi letos pa bodo prek Slovenskega podjetniškega sklada na voljo vavčerji oz. enostavne spodbude manjših vrednosti v obliki nepovratnih sredstev do 9.999 evrov, ki so namenjene različnim poslovnim storitvam.

Z vsemi finančnimi ter vsebinskimi spodbudami bo sklad letos po pričakovanjih z 210 milijoni evrov podprl 5200 malih in srednjih podjetij. Vložena sredstva naj bi spodbudila za 352 milijonov evrov novih investicij.

Številne nove ukrepe za gospodarsko okrevanje bo v 2021 izvajala tudi agencija Spirit. Dejavnostim v gostinstvu in turizmu bo predvidoma v prvem četrtletju leta za zagotavljanje likvidnosti na voljo 36,2 milijonov evrov sredstev.

Podjetjem bo na voljo tudi podpora pri zelenem prehodu v krožno, nizkoogljično in podnebno odporno gospodarstvo. Prek javnega razpisa bo predvidoma v prvem četrtletju na voljo pet milijonov evrov iz sredstev podnebnega sklada. Poleg tega bo sofinancirano delovanje poslovnih klubov v tujini, kjer bo prav tako predvidoma v prvem četrtletju na voljo pol milijona evrov.

Raziskovalcem pa bo na voljo vavčer iz evropskih sredstev v okviru kohezijskega orodja React EU. Program bo na začetku nudil sedem milijonov evrov pomoči, temu pa bodo sledili tudi drugi, naknadno določeni ukrepi iz tega programa, so zapisali na ministrstvu.

Podjetjem je na voljo tudi javni razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih od 2019 do 2022. Na tem razpisu bo na voljo 900.000 evrov. Roka za oddajo vlog sta 14. maj in 3. september.

Na javnem razpisu krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih prek showroomov je podjetjem na voljo 1,1 milijonov evrov. Rok za oddajo vlog 30. september.

Na javnem razpisu za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v malih in srednjih podjetjih v obdobju od 2019 do 2022 pa je podjetjem na voljo na voljo 2,3 milijonov evrov. Rok za oddajo vlog je 1. oktober.

Javni razpis Spodbujanje trajnostne poslovne strateške transformacije in razvoj novih poslovnih modelov v slovenskih podjetjih za lažje vključevanje v globalne verige vrednosti daje medtem podjetjem na voljo 2,5 milijonov evrov. Roka za oddajo vlog 5. junij in 10. november.