Podjetja 7.1.2021 14:51

Za razvoj distribucijskega omrežja električne energije do 2030 štiri milijarde evrov

Maribor, 7. januarja - Razvojni načrt distribucijskega omrežja električne energije za obdobje 2021 do 2030 opredeljuje vlaganja v distribucijski sistem v višini 4,2 milijarde evrov. Od tega je 62 odstotkov sredstev predvidenih za novogradnje, 34 odstotkov pa za rekonstrukcije, so sporočili iz družbe Sodo. Razvojni načrt je potrdilo ministrstvo za infrastrukturo.

Ajdovščina.
Elektrika, električni vodi.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Družba Sodo je od vlade oz. ministrstva za infrastrukturo pridobila dve pomembni soglasji, ki bosta podlaga za njeno nadaljnje delo, in sicer soglasje k sistemskim obratovalnim navodilom za distribucijsko omrežje električne energije (SONDSEE) in soglasje k razvojnemu načrtu distribucijskega sistema za obdobje od leta 2021 do leta 2030.

Razvojni načrt, ki ga je Sodo izdelal v sodelovanju z vsemi petimi elektrodistribucijskimi podjetji, je usklajen z razvojnim načrtom prenosnega sistema električne energije, ki je v pristojnosti sistemskega operaterja, družbe Eles, so pojasnili. Prav tako je v sodelovanju s peterico omenjenih podjetij pripravil sistemska obratovalna navodila, ki jim je Agencija za energijo prikimala oktobra lani.

Najpomembnejši dejavnik pri načrtovanju razvoja infrastrukture električnih omrežij predstavlja konična obremenitev, je podčrtal direktor Soda Stanislav Vojsk. "Zavedati se moramo, da ima razvoj koničnih obremenitev kratkoročno drugačno dinamiko kot razvoj odjema energije. Zato so napovedi za naslednje obdobje podane v smislu rasti koničnih obremenitev, kar bo t.i. energijski prehod še pospešil," je dodal. Še večje konične obremenitve bo namreč povzročila množična elektrifikacija prometa in uporaba električne energije za ogrevanje.

Da bo lahko elektroenergetski sistem kos novim izzivom, ki jih je država zapisala v nacionalni energetski in podnebni načrt - gre predvsem za integracije obnovljivih razpršenih virov, toplotnih črpalk in električnih vozil - bodo v prihodnjem obdobju potrebne velike investicije, so podčrtali v Sodu. Še posebej je na udaru distribucijsko omrežje, kjer bi predviden obseg razpršene proizvodnje in novih načinov rabe električne energije po sedanjih kriterijih dolgoročnega načrtovanja zahteval praktično zamenjavo večine nizkonapetostnega omrežja in obsežno nadgradnjo srednjenapetostnega omrežja.

Realizacija načrta bo v največji meri odvisna od zmožnosti zagotovitve finančnih sredstev. Velik del naj bi prišel iz evropskih sredstev ali državnega proračuna. Z lastnimi sredstvi bi lahko Sodo zagotovil finančna sredstva v višini 833 milijonov evrov, z dolgoročnim zadolževanjem pa še dodatnih 640 milijonov evrov, kar znese skupaj 1,47 milijarde evrov oz. 34 odstotkov vseh načrtovanih virov.

Poleg investicijskih stroškov izvajanje načrta pomeni tudi velik časovni in kadrovski pritisk. Tako v Sodu izpostavljajo, da bo za fizično realizacijo v načrtu zastavljenih ukrepov potrebno zagotoviti obsežne začasne kadrovske vire in deloma usposobiti ali prerazporediti obstoječ kader v elektrodistribuciji.

Dodali so še, da so tehnološko gledano že znane rešitve na področju aktivnih omrežij tudi realno izvedljive, vendar je vprašanje, ali so v posameznih primerih tudi ekonomsko upravičene. Zato je potrebno izdelati model vrednotenja stroškov in koristi za posamezne primere in sprejeti odločitev o implementaciji.