Mediji 3.1.2021 8:41

Radio Cerkno obeležuje 50 let

Ljubljana, 3. januarja - Radio Cerkno danes obeležuje 50-letnico. V petih desetletjih je radijska postaja doživela različne statusne in tehnične spremembe. Ob jubileju so med drugim opozorili, da brez sistemske podpore, ki so jo sedaj deležni preko letnih razpisov ministrstva za kulturo, lokalni mediji, kakršni so sami, ne bodo preživeli.

Cerkno.
Radio Cerkno obeležuje 50 let delovanja - kolaž utrinkov iz zgodovine.
Foto: http://www.primorskival.si/

Družba Radio Cerkno in lastniško povezana družba Radio Kobarid danes tvorita radijsko mrežo Primorski val, ki tehnično in vsebinsko pokriva večji del severne Primorske, pa tudi del osrednje Slovenije. Kot so sporočili s Primorskega vala, so edina nekomercialna radijska mreža, oba izdajatelja pa sta kljub povezavi ohranila zakonsko predpisane vsebine matičnih studiev.

Radijska postaja, Radio Cerkno, po njihovih navedbah kljub kriznim obdobjem ni nikoli postala odvisna ali del vseslovenskih radijskih mrež. Lokalna informacija je bila za prebivalce po vaseh idrijsko cerkljanskega in tolminskega hribovja nadvse pomembna. Tudi vsebin zaradi razgibanega območja ni nikoli zmanjkalo. Radio Cerkno, kar je bilo tudi njegovo prvo programsko ime, je spremljal tri velike potrese, uničujoče poplave, pomembno vlogo je opravil v času osamosvajanja Slovenije.

Današnji program Primorski val ustvarja šesterica redno zaposlenih in nekajkrat toliko zunanjih sodelavk in sodelavcev. Zaradi velike oddaljenosti ohranja dva studia, v Tolminu in Cerknem, poleg tega pa še dopisništvo v Idriji. Program razširja preko kar devetih oddajniških točk.

"Vodstvo obeh izdajateljev, Radia Cerkno in Radia Kobarid, si je vsa leta prizadevalo pridobiti in ohraniti statuse posebnega pomena, ki temeljijo na visokih programskih standardih. Med te, poleg programskih vsebin, sodi tudi dosledna raba slovenskega jezika in radijskega govora," so zapisali.

Ob tem pa so napovedali, da bo tehnični in kadrovski razvoj le ena osrednjih nalog v prihodnje. Zelo pomembno bo redno sodelovanje pri oblikovanju ustrezne zakonodaje, ki bo naklonjena razvoju slovenske medijske krajine. Brez sistemske podpore, ki so jo sedaj deležni preko letnih razpisov ministrstva za kulturo, taki mediji ne bodo preživeli, so še dodali.