Turizem 24.12.2020 10:54

Novembra brez prihodov turistov in le malo prenočitev

Ljubljana, 24. decembra - Turistično-namestitveni objekti v Sloveniji novembra niso zabeležili prihodov novih gostov, saj jih zaradi ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 po 24. oktobru niso smeli več sprejemati. Zabeležili so približno 23.000 prenočitev, ki so jih večinoma ustvarili gosti, ki v Sloveniji ostajajo dlje časa v okviru vzgojno-izobraževalnih programov.

Ljubljana.
Cankarjevo nabrežje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Število prenočitev v novembru je doseglo le tri odstotke tistih iz lanskega novembra, kažejo podatki statističnega urada. Največ prenočitev so ustvarili gosti iz Srbije (nekaj več kot 3.700 prenočitev ali 21 odstotkov vseh prenočitev), Bosne in Hercegovine (17 odstotkov) in Severne Makedonije (14 odstotkov).

Glavnina prenočitev je bila ustvarjena v mestnih občinah (nekaj več kot 9300 prenočitev ali 41 odstotkov vseh prenočitev) in v občini Ljubljana (nekaj več kot 4300 prenočitev ali 19 odstotkov vseh prenočitev).

Od začetka januarja do konca novembra je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot tri milijone prihodov domačih in tujih turistov, kar je 48 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, in nekaj več kot devet milijonov njihovih prenočitev, kar je 39 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju.

Število prihodov domačih turistov se je v tem obdobju povečalo za 30 odstotkov, njihovih prenočitev je bilo za 40 odstotkov več. Medtem so prihodi tujih turistov upadli za 73 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 70 odstotkov.