Startupi 18.12.2020 15:22

Ljubljanska Biosistemika med prejemniki evropskih sredstev za spodbujanje inovacij

Bruselj/Ljubljana, 18. decembra - Evropska komisija je v zadnjem krogu pilotne faze instrumenta Accelerator Evropskega sveta za inovacije izbrala 38 zagonskih in malih ter srednje velikih podjetij, ki bodo skupno prejela 176 milijonov evrov za spodbujanje inovacij. Med podjetji je tudi ljubljanska družba Biosistemika, in to za digitalno shranjevanje podatkov o DNK.

Podjetja bodo prejela sredstva v višini od enega do 17 milijonov evrov za razvoj in nadgradnjo prelomnih inovacij, so sporočili iz Bruslja. V okviru instrumenta Accelerator se za sredstva potegujejo podjetja iz 18 držav, poleg članic EU še družbe iz Švice, Velike Britanije, Norveške, Islandije, Turčije in Izraela. Največ jih je iz Nemčije, Francije in judovske države.

Med prejemniki sredstev je tudi Biosistemika iz Tehnološkega parka Ljubljana, ki se ukvarja z digitalnimi rešitvami za laboratorije. Sredstva bo podjetje prejelo za tehnologijo za digitalno shranjevanje podatkov o DNK.

Tokratni krog izbora prejemnikov financiranja je bil zadnji v pilotni fazi instrumenta Accelerator, v njem pa je pripelo več kot 4200 vlog za financiranje različnih inovacij, kar je največ doslej. Vsako podjetje bo natančneje dobilo do 2,5 milijona evrov nepovratnih sredstev za razvoj inovacije, 19 od 38 pa bo deležno tudi neposredne lastniške naložbe v vrednosti do 15 milijonov evrov iz nedavno ustanovljenega sklada Evropskega sveta za inovacije.

V okviru celotne pilotne faze instrumenta Accelerator, ki se je začela decembra lani, je bilo za financiranje izbranih 293 podjetij, razdeljeno pa je bilo več kot milijarda evrov sredstev.

Evropski svet za inovacije podpira inovatorje, podjetnike, mala podjetja in znanstvenike, ki se želijo z izjemnimi zamislimi uveljaviti na mednarodni ravni. Po poteku pilotne faze bo v celoti deloval od leta 2021 v okviru naslednjega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.