Expo 2020 16.12.2020 16:14

Slovenija na Expu predstavila dosežke na področju izobraževanja

Ljubljana, 16. decembra - Slovenija se je ponovno virtualno predstavljala v okviru svetovne razstave Expo Dubaj, tokrat na temo znanja in izobraževanja. Na današnjem dogodku je predstavila mentorski program Odprto izobraževanje za boljši svet, ki poteka pod okriljem Instituta Jožef Stefan in Univerze v Novi Gorici, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija.

Ljubljana.
Grafični prikaz slovenskega paviljona za svetovno razstavo EXPO Dubaj 2020.
Foto: Magnet Vision/MGRT
Arhiv STA

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije covida-19 prestavljena za leto dni, so se odločili, da bodo v obdobju čakanja izvedli serijo virtualnih dogodkov. Eden takih je na temo znanja in izobraževanja potekal danes, namenjen pa je bil vsebinam, povezanim s prihodnostjo izobraževanja, prebojnim dosežkom na tem področju in inovativnim idejam, kako izobraževanje prilagoditi zahtevam nove realnosti ter omogočiti, da bo dostopno vsem.

Med državami, ki so imele priložnost predstaviti svoje dosežke, so organizatorji tudi tokrat izbrali Slovenijo. Udeležence so nagovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za Unesco Gašper Hrastelj, direktor Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco John Shawe-Taylor, Mitja Jermol z Instituta Jožef Stefan ter dekanja Šole za inženiring in management Univerze v Novi Gorici Tanja Urbančič.

Slovenija že desetletja strateško vlaga v področje izobraževanja z uporabo različnih modelov, pedagoških praks, tehnologij, infrastruktur in nacionalnih politik, vse s ciljem, da bi izobraževanje ostalo brezplačno, dostopno in dosegljivo vsem, je dejala Kustečeva. "Zato smo se že pred časom odločili za odprto, pregledno in tehnološko podprto izobraževanje. Izvedeni so bili različni projekti, vključno z inovativno pedagogiko, e-učbeniki, učnimi tehnologijami, IT-infrastrukturo in še več," je podčrtala.

Novembra lani je nastal Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) v Ljubljani, prvi tovrstni globalni center, ki deluje pod okriljem Unesca in je zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu, je povedal Hrastelj. Osnovni cilj IRCAI je sodelovanje vseh članic Unesca v skladu z uresničevanjem ciljev ZN za trajnostni razvoj z uporabo umetne inteligence.

Slovenija je bila sicer ena od prvih držav, ki je podprla razvoj umetne inteligence. Za pionirja na področju umetne inteligence v Sloveniji veljata Institut Jožef Stefan, kjer so z raziskovanjem te tehnologije začeli leta 1972, in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer so leta 1981 ustanovili prvi laboratorij. Danes v Sloveniji na tem področju deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij in skoraj 200 raziskovalcev, kar Slovenijo uvršča med vodilne države pri številu raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca.

Jermol je medtem izpostavil globalni mentorski program Odprto izobraževanje za boljši svet, ki so ga pred tremi leti na inštitutu zagnali skupaj z Univerzo v Novi Gorici in je od takrat prerasel v globalno gibanje. Program vključuje mentorirance z vsega sveta, ki pod vodstvom mednarodno priznanih mentorjev razvijejo in izvajajo odprto izobraževanje na podlagi ciljev ZN za trajnostni razvoj.

"Program se je začel s 14 projekti, letošnji cikel pa se je zaključil z več kot 80 projekti, povezanimi z odprtimi izobraževalnimi viri. Prizadevali smo si izboljšati slovenski izobraževalni sistem, vse dobre prakse, ki smo jih preizkusili in razvili, pa se širijo po vsem svetu," so njegove besede še povzeli v Spiritu Slovenija.