Maribor, 2. decembra - Kariernega sejma poklicev in izobraževanja za osnovno in srednješolce, ki je zaradi epidemioloških razmer letos prvič potekal v virtualni obliki, se je udeležilo več kot 20.000 mladih obiskovalcev. Na 505 spletnih dogodkih se je predstavilo 118 razstavljavcev, so sporočili iz mariborske občine, ki je s še nekaj organizacijami pripravila dogodek.

Pri dvotedenskem kariernem sejmu, ki je bil prvi teden namenjen osnovnim šolam, drugi pa srednjim, so sodelovali še mariborska območna enota zavoda za zaposlovanje, tamkajšnja univerza, Štajerska gospodarska zbornica, območna obrtno-podjetniška zbornica, Mladinski kulturni center Maribor in Fundacija Prizma.

Sejem poklicev in izobraževanja je lokalno in regionalno pomemben projekt, s katerim želijo organizatorji mladim pomagati pri načrtovanju kariere, predstaviti njihove možnosti za izobraževanje in zaposlitev v Mariboru, s tem pa povezati različne priložnosti za partnerska sodelovanja pri razvoju mesta in regije.

Udeleženci so si sejem lahko ogledali s pomočjo virtualnega sprehoda, razstavljavci pa so imeli možnost predstavitve svojih poklicev in poslovnih prostorov na način 360 stopinjskega ogleda, prenosa različnih gradiv, pregleda prostih delovnih mest ter komunikacije preko klepetalnic.

Med 118 razstavljavci so bila podjetja in drugi delodajalci različnih profilov, srednje šole in visokošolske ustanove ter druge podporne organizacije za mlade. Zaradi spletne oblike dogodka je bilo zanimanje letos še večje, saj se je na skupinski ogled stojnic prijavilo kar 117 osnovnih in srednjih šol iz celotne Slovenije.

Kot je povedal mariborski župan Saša Arsenovič, jim je uspelo ponuditi karierni prostor, ki ga je v dveh tednih obiskalo več kot 20.000 udeležencev, zato bo dogodek pustil svoj pečat ne le v Mariboru in regiji, temveč v vsej Sloveniji. "Mestna občina Maribor želi z mladimi sodelovati pri nadaljnjem razvoju kariernega prostora, ki naj postane ponos in prispevek mestu, tako doma kot v tujini," je še dodal.

Na podlagi sejma za osnovnošolce je fundacija Prizma teden pozneje organizirala virtualni karierni sejem za srednješolce. Po besedah direktorice Dušanke Lužar Šajt so z izvedbo zelo zadovoljnim saj so prepričani, da so mladim pomagali pri načrtovanju kariere. Seznanili so se namreč lahko z raznimi možnosti za izobraževanje ter zaposlitve.

"Karierni sejem, ki je za nami, je izredno pomemben projekt, ne le za našo regijo, temveč za celotno Slovenijo, saj ob vsebinah, prinaša tudi inovativne digitalne rešitve za organizacijo tovrstnih dogodkov v prihodnje," je dejala Lužar Šajtova.

Ker se koncept izvajanja kariernega sejma iz enkratnega dogodka širi na daljše obdobje, si lahko mladi preko vstopne strani karierni-sejem.si objavljene vsebine v spletnem prostoru ogledajo vse do konca septembra naslednje leto.