#družba 23.11.2020 12:53

Prašičerejci v drugem valu epidemije še globlje v težavah

Ljutomer, 23. novembra - Drugi val epidemije koronavirusa je v kmetijstvo, še posebej v prašičerejo, zarezal še globlje kot spomladanski, opozarja predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga. Položaj prašičerejskih kmetij se je še poslabšal, v tem trenutku pa s cenami, ki jih dosegajo, ne pokrivajo več stroškov pridelave. Velike težave so tudi s prodajo prašičev.

Gornja Radgona. Prašič, prašičjereja. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Gornja Radgona.
Prašič, prašičjereja.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Kot je povedal Varga, je danes na razpolago od 2500 do 3000 prašičjih pitancev, ki so zreli in pripravljeni za nakup, a jih zaradi zmanjšane porabe ne morejo prodati. Tako ostajajo v hlevih in dodatno otežujejo gospodarski položaj prašičerejcev.

Trenutna cena je 1,31 evra na kilogram tople mase pri 56-odstotni mesnatosti, kar je 62 centov nižje od cene pred spomladanskim izbruhom novega koronavirusa. O razmerah v prašičereji so po besedah Varge obveščali tako pristojno ministrstvo kot Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, s hitrim odzivom pa so zadovoljni.

"Finančna pomoč, ki se bo na podlagi v četrtek sprejetega vladnega odloka dodelila po pravilih de minimis, je najkrajša in najhitrejša možna pot, da nam ministrstvo za kmetijstvo priskoči na pomoč in blaži ekonomske težave, ki so zajele vse prašičerejske kmetije," je dejal.

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja to državno pomoč prašičerejcem sicer pozdravlja, a obenem opozarja na problematiko odkupa. Živali bodo namreč tudi po pridobljeni državni pomoči ostale na kmetijskih gospodarstvih "in če jih predelovalna industrija, klavnice ali drugi pogodbeni partnerji kmetij ne bodo odkupili, kmetje ne bodo mogli vhlevljati, težava nastane v celotni verigi," je opozoril.

Tudi Varga se strinja, da finančna pomoč prašičerejcem ni dolgoročna rešitev. "Vemo, da smo v Sloveniji s prašičjim mesom 35-odstotno samooskrbni in glede na to samooskrbo o težavah v prašičereji ne bi smeli govoriti. Če bi dejansko uporabljali slovensko meso, kot se oglašuje, zastojev v prodaji ne bi smelo biti, prav tako ne bi smela cena toliko pasti," je prepričan.

Da bi dolgoročno prebrodili krizo, so v Slovenski zvezi prašičerejcev predlagali takojšnjo ureditev masnih bilanc in takojšnji začetek izvajanja Izbrane kakovosti za prašičje meso. "Le tako bomo zagotovili sledljivost, potrošnik pa bo vedel, da kupuje meso slovenskih prašičev," je prepričan Varga.