Podjetja 21.11.2020 9:48

Lendavski vinarji se predstavljajo na spletu

Lendava, 21. novembra - Potem ko na vinorodnem območju Lendavskih in Dolgovaških goric letošnjo jesen niso zaznamovali s tradicionalnimi prireditvami v čast mlademu vinu, je Zavod za turizem in razvoj Lendava vinogradnike in vinarje povabil, da se predstavijo skozi video predstavitve na spletu. Na poziv se je jih je odzvalo deset.

Argentina, Mendoza. Steklenice, vino, vinska klet. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina, Mendoza.
Steklenice, vino, vinska klet.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Lendavska občina želi tudi v trenutnih razmerah promovirati vinsko-turistično cesto, katere glavni adut je razgledni stolp Vinarium. Ta vodilna turistična atrakcija v Lendavi z okolico, ki je v začetku septembra praznovala petletnico delovanja, ta čas zaradi koronskih omejitvenih ukrepov sameva, v normalnih okoliščinah pa bi se v jesenskem času tam odvijali dogodki, namenjeni mlademu vinu. V Zavodu za turizem in razvoj Lendava so zato pozvali vinarje in vinogradnike z lendavskega vinorodnega območja k sodelovanju v spletni promocijski kampanji.

Na poziv se jih je odzvalo deset. To so Vino Kelenc, Vina Magdič, Vina Kleiderman, Vina Smej, Hiša vina Cuk, Zoknjak Winery, Galwine, Rozmanwine, Lendwines in Vina Krampač. Omenjeni občinski zavod jim je omogočil promocijske videoposnetke, ki predstavljajo posamične vinarje v njihovem domačem okolišu. Med slednjimi izstopajo trije mladi vinarji, združeni pod blagovno znamko Lendwines, ki so prejeli bronasto medaljo na prestižnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards.

S kampanjo želijo v lendavski občini, kjer imajo v uradnih evidencah zavedenih 1590 zidanic, v času, ko so se pridelovalci vina zaradi epidemije znašli v nezavidljivem položaju in se soočajo s problematiko viškov vina, tem pomagati. Po besedah župana Janeza Magyarja bi na občini radi videli, da bi se pridelovalci vina na njihovem območju bolj povezovali in po vzoru mladih vinarjev skupno nastopili na trgu ter tako pripomogli k širši prepoznavnosti lendavskih vin.

Pridelovalci v Lendavskih in Dolgovaških goricah pridelujejo pretežno suha vina z izrazito sortno cvetico. Karakteristična vinska sorta je laški rizling. V lendavskih vinogradih pa je največ mešanih sort grozdja, predvsem pri manjših pridelovalcih.