Podjetja 22.11.2020 9:07

Pomurska podjetja leta 2019 so Castoola, Kodila, Varis, Arcont, Medicop in Cana Royal Water

Murska Sobota, 22. novembra - Časnik Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) sta četrto leto zapored izbrala pomurska podjetja minulega leta, ki so s svojim delom presegala povprečje ter bila uspešna tako na regijski, nacionalni kot svetovni ravni. Izbrana podjetja v šestih kategorijah so Castoola, Kodila, Varis, Arcont, Medicop in Cana Royal Water.

Z izborom želijo prispevati k večji prepoznavnosti pomurskega gospodarstva, zaradi epidemioloških razmer slovesne podelitve nagrad letos ni bilo. Mikro podjetje leta 2019 je postalo Castoola, ki združuje mlado ekipo, ukvarja pa se s ciljanim televizijskim oglaševanjem. Njihov trg je za zdaj v celoti tujina, verjamejo pa, da se bo tudi slovenski v prihodnjem letu toliko razvil, da bodo svoje storitve ponujali tudi doma.

Kodila je najuspešnejše malo podjetje, znano po tradiciji in izdelkih prekmurske kulinarike v Sloveniji in tujini. V tridesetih letih so razvili proizvodnjo, trgovino, restavracijo in turistično ponudbo.

Srednje veliko podjetje lanskega leta je Varis, znan predvsem po dokončanih kopalnicah, ki želi postati vodilni evropski izdelovalec inovativnih in kakovostnih kopalnic. V nekaj letih so obseg proizvodnje skoraj potrojili, pospešeno tudi vlagajo.

Najuspešnejše veliko podjetje je gornjeradgonski Arcont, največji evropski izdelovalec bivalnih enot. Uspešno poslovanje želijo tudi v prihodnjem letu ohraniti, okrepiti pa inženirsko ekipo in vlogo znotraj skupine.

Najboljši zaposlovalec minulega leta je Medicop iz Murske Sobote, ki se je jeseni preselil v nove prostore in odprl nova delovna mesta. Zaradi povečanega obsega dela kader iščejo ves čas, zaposleni so tudi iz drugih delov Slovenije, kar za Pomurje ni ravno značilno.

Najuspešnejše podjetje med desetimi kandidati je po mnenju bralcev Vestnika in njihove spletne strani Cana Royal Water, ki polni istoimensko vodo iz goričkih globin. Začeli so januarja lani, ta hip pa ponujajo štiri različne vode.

Pomurska podjetja so po podatkih PGZ v zadnjih desetih letih dosegla viden napredek. Izvoz se je s 418 milijonov evrov dvignil na 1,12 milijarde evrov, čisti prihodki od prodaje z 1,6 na 2,75 milijarde, neto dodana vrednost v gospodarskih družbah pa je s 25.640 zrasla na 36.700 evrov. V Sloveniji je slednja 46.700 evrov.

Bruto plača na zaposlenega v Pomurju je v gospodarskih družbah 1.532, v Sloveniji 1.714 evrov, BDP na prebivalca v Pomurju 14.937, v Sloveniji pa 22.083 evrov. Stopnja brezposelnosti je bila decembra 2019 v Pomurju 13-odstotna, v Sloveniji pa 7,7-odstotna.