Mediji 20.11.2020 11:13

Predlog zakona o STA primeren za nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 20. novembra - DZ je s 45 glasovi za in 37 proti v prvem branju ocenil, da je predlog sprememb zakona o Slovenski tiskovni agenciji primeren za nadaljnjo obravnavo. Po predlogu bi med obvezne vsebine poročanja v angleškem jeziku umestili tudi poročanje o prostovoljstvu in o nevladnih organizacijah (NVO). Zakon so ob opozicijskih predlagateljih podprli še v SMC.

Ljubljana. Slovenska tiskovna agencija (STA). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razpravo o zakonskem predlogu so v DZ opravili v četrtek. Poslanka Levice Violeta Tomić je v imenu predlagateljev, ki so poleg Levice še opozicijske LMŠ, SD in SAB, pojasnila, da je cilj zakonske spremembe zagotoviti obveščenost mednarodne javnosti o dogajanju v nevladnem sektorju v Sloveniji.

Tako v Levici kot v drugih opozicijskih strankah z izjemo SNS so v razpravi izpostavljali profesionalno delo STA, obenem pa pomen pošiljanja pozitivnih sporočil tudi na področju nevladnega sektorja v tujino. Ob njih pa so bili predlogu naklonjeni tudi v SMC. Poslanec Branislav Rajič je poudaril, da imata področji prostovoljstva in NVO številne pozitivne učinke na družbo. Poslanska kolegica Janja Sluga pa se je vprašala, zakaj sploh vlada temu nasprotuje.

Predlogu pa so nasprotovale druge koalicijske stranke in SNS. Boris Doblekar iz SDS je dejal, da obstoječi zakon že zagotavlja možnost, da se prevajajo prav vsa področja, o katerih STA poroča. Zato ni potrebe za dopolnitev obstoječega zakona. "Nasprotno. Menimo, da gre za nepotrebne dopolnitve in s tem povečano birokracijo," je navedel.

S tem se je strinjala državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc. "Ravno ker nočemo vplivati na uredniško presojo, menimo, da takšna delovna obveza ni potrebna," je pojasnila.