Podjetja 19.11.2020 14:07

Slovensko-nemška gospodarska zbornica za vpeljavo skrajšanega delovnega časa in začasno znižanje DDV

Ljubljana, 19. novembra - Slovensko-nemška gospodarska zbornica je v torek posredovala pripombe na predlog šestega protikoronskega zakona. Vladi predlaga vpeljavo skrajšanega delovnega časa, zamrznitev minimalne plače ter preučitev začasnega znižanje stopnje DDV in dodatne razbremenitve plač.

Ljubljana. Davek na dodano vrednost, račun. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Davek na dodano vrednost, račun.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je v imenu članskih podjetij pripombe k predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 posredovala predsedniku vlade Janezu Janši in Trgovinski zbornici Slovenije, so danes sporočili.

Članska podjetja zbornice predlagajo vpeljavo skrajšanega delovnega časa po nemškem vzoru, ki ima sicer urejen institut skrajšanega delovnega časa ne le v primeru covida-19. Predlaga njegovo vpeljavo predvsem na področjih določanja višine nadomestila za skrajšani delovni čas in veljave ukrepa tudi v drugih gospodarskih primerih, ki niso vezani na trenutne razmere in na covid-19.

"Nadomestilo, povrnjeno s strani nemške zvezne agencije za delo, znaša 60 odstotkov izpadle neto plače za krajši delovni čas. Ob predpostavki, da delavec dela 50 odstotkov delovnega časa, to pomeni 100-odstotno izplačilo s strani delodajalca za 50 odstotkov opravljenega dela, za preostali del pa 60 odstotkov plače s strani agencije. Če v gospodinjstvu živi vsaj en otrok, se nadomestilo s strani agencije poveča na 67 odstotkov. Sistem, ki velja v Nemčiji, tako delavce spodbuja k temu, da delajo več," so pojasnili.

Članska podjetja z nemškim kapitalom v Sloveniji, ki delujejo v proizvodnem sektorju, močno podpirajo predlog o zamrznitvi minimalne plače. "Zvišanje minimalne plače bi v trenutni situaciji znatno otežilo poslovanje podjetij," so zapisali.

Zbornica vladi predlaga tudi, naj preuči ukrep začasnega znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV). V Nemčiji med julijem in decembrom velja ukrep o začasnem znižanju DDV, po katerem se je splošna stopnja znižala z 19 na 16 odstotkov, nižja pa s sedem na pet odstotkov.

Ob tem predlaga še, naj se preuči možnost dodatne razbremenitve plač, posebej najnižjih. Z znižanjem davka na plače bi razbremenili podjetja, to je tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost v Sloveniji in v tujini. "Podjetja bi privarčevani denar lahko namenila za naložbe in razvoj. Ker Slovenija spada med države z najbolj obdavčenimi plačami, bi nižja obdavčitev plač pomembno prispevala tudi k zvišanju konkurenčnosti Slovenije," so sklenili.