Podjetja #družba 19.11.2020 12:46

Digitalne tehnologije in orodja v mesecih epidemije ključni za olajšanje poslovanja

Ljubljana, 19. novembra - Digitalne tehnologije in orodja so se v mesecih epidemije covida-19 po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) izkazali kot ključni za olajšanje poslovanja. Ne le v gospodarstvu, tudi v celotni družbi je digitalizacija prispevala k okrepitvi medsebojne komunikacije, so se strinjali udeleženci današnje virtualne konference GoDigital2020.

Ljubljana. Računalnik, tipkovnica, delo od doma. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Računalnik, tipkovnica, delo od doma.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Že v preteklosti smo vedno govorili, kako je tehnologija, digitalizacija nekaj, kar spreminja poslovno okolje, kar omogoča nove poslovne modele, višjo produktivnost, večjo odpornost, večjo konkurenčnost, v kar smo se lahko v teh mesecih še kako prepričali," je na virtualni konferenci, ki jo je organiziralo združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS v sodelovanju z IKT horizontalno mrežo in Digitalnim inovacijskim stičiščem Slovenije, izpostavila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

Kot je dodala, so bili številni koraki v smeri večje digitalizacije že narejeni, "vendar pa so pred nami še veliki izzivi in nove priložnosti, ki od nas terjajo nova digitalna znanja in veščine". Dejstvo je, da morajo biti naložbe v digitalne tehnologije eden od stebrov na poti do ponovnega gospodarskega zagona, je prepričana Šmučeva.

"Ni potrebno, da svoja IKT-podjetja primerjamo z ZDA ali Kitajsko, lahko pa najdemo svoje mesto na globalnem trgu tudi na področju, kjer smo lahko ne samo dobavitelj v različnih panogah, temveč tudi pomemben razvojni partner," je dodal predsednik upravnega odbora združenja za informatiko in telekomunikacije Igor Zorko.

Da digitalizacija ni več samo del dolgoročne strategije, ampak mora biti prioriteta med izvedbenimi aktivnostmi, je na konferenci GoDigital povedala tudi predsednica Združenje Manager Medeja Lončar. "Digitalna preobrazba torej ni več izbira, ampak edina smer za nadaljnje inovacije, nove storitve in celo povsem nove, na podatkih osnovane poslovne modele," so Lončarjevo v sporočilu za javnost še povzeli na GZS.