16.11.2020 17:39

Slovenska dijaška delegacija osvojila drugo mesto na spletnem zasedanju mladinskega Evropskega parlamenta

Ljubljana, 16. novembra - Delegacija dijakov z Gimnazije Celje - Center, ki je zastopala Slovenijo, je na spletnem zasedanju mladinskega Evropskega parlamenta osvojila odlično drugo mesto. Zasedanje je potekalo v okviru projekta Šole ambasadorke Evropskega parlamenta, kjer se mladi seznanijo z aktivnim državljanstvom in evropskimi institucijami, so sporočili z gimnazije.

Pri projektu se mladi poučijo tudi o vplivu, ki ga ima Evropska unija na naš vsakdan. V okviru projekta se je v vlogi poslancev preizkusilo 120 dijakov iz 18 držav.

Vodja slovenske delegacije je bil dijak Izidor Slapnik, ki je predstavljal odbor za zunanje zadeve, Janja Šolnic pa je predstavljala odbor za izobraževanje in kulturo. Nejc Petelinšek je debatiral o energiji, industriji in raziskavah, dijak Gašper Hlupič pa o zaposlovanju in socialnih temah.

"Projekt ponuja dijakom izvrstno priložnost širjenja tako splošnih in jezikovnih znanj, prakticiranja aktivnega državljanstva in pogleda na aktualne evropske teme, ki jih bodo tudi tokrat v obliki štirih resolucij poslali v Evropski parlament," so v sporočilu za javnost zapisali na gimnaziji.

Poleg debate pa so se dijaki pozabavali tudi s spletnim evrovizijskim pevskim tekmovanjem. Vsaka delegacija je zapela pesem kultne švedske zasedbe ABBA, saj bi moralo tokratno zasedanje potekati v švedski prestolnici. Dijaki gimnazije Celje - Center so tudi na tem tekmovanju osvojili drugo mesto.

Dijaki istoimenske gimnazije pa so se dobro odrezali tudi na srednješolskem debatnem turnirju, kjer je sodelovalo pet gimnazijskih ekip. Dijakinje Eva Žlavs, Tea Simić in Gabriela Laznik Zalaznik so osvojile prvo mesto, Gabriela Laznik Zalaznik pa je postala tudi prva govorka turnirja.