Turizem 10.11.2020 15:03

Turistični sektor opozarja, da večina družb brez dodatne pomoči vlade ne bo preživela

Ljubljana, 10. novembra - Strokovni svet za turizem je danes razpravljal o razmerah v turističnem sektorju zaradi epidemije covida-19. Predlogi, ki so po njihovem mnenju ključnega pomena za preživetje turističnih družb, niso bili zajeti v osnutek šestega protikoronskega zakona, zato v sektorju opozarjajo, da brez dodatne pomoči vlade večina družb ne bo preživela.

Ljubljana.
Turista si ogledujeta zemljevid Ljubljane.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Večina turističnih družb brez dodatne pomoči države ne bo preživela, v turizmu se pričakuje še dodatnih 10.000 brezposelnih do pomladi, so pred sprejemanjem predloga šestega protikoronskega zakona na vladi sporočili s Turistično-gostinske zbornice Slovenije, pod pismo pa so se podpisali predstavniki vseh glavnih turističnih združenj in organizacij v državi.

"Po naši informacijah naj bi bil delno sprejet le eden od naših predlogov, to je nepovratna pomoč družbam, ki v letošnjem letu beležijo največji izpad prihodkov v primerjavi z lanskim letom," so navedli.

Iz ankete pri večjih članih zbornice s področja hotelirstva, gostinstva, igralništva, turističnih agencij in poslovnega turizma namreč po njihovih navedbah neizpodbitno izhaja, da osem odstotkov družb ocenjuje, da bodo letošnji prihodki za 60 do 70 odstotkov nižji kot v lanskem letu, enak odstotek družb pričakuje upad med 70 in 80 odstotki. Nadalje je 19 odstotkov anketiranih ocenilo, da bodo letos prihodki upadli za med 80 in 90 odstotkov.

"Zavedati se moramo, da sicer dober ukrep turističnih bonov ni bil v pomoč vsem družbam oz. segmentom turizma, zato je potrebna dodatna pomoč. Po naših informacijah šesti protikoronski paket predvideva pomoč le za obdobje zadnjih treh mesecev leta, kar za preživetje družb ni dovolj," so navedli.

Pomoč je - ob upoštevanem kriteriju izpada prihodkov - po njihovem mnenju treba zagotoviti za obdobje od marca naprej, ko je prvič prišlo do prepovedi poslovanja turistične panoge. Pričakujejo tudi sprejetje predloga po stoodstotnem financiranju čakanja na delo v času jesenskega zaprtja obratovanja. "Predlog navaja 80-odstotni obseg financiranja, kar v kontekstu prepovedi obratovanja brez prihodkov za večino turističnih družb pomeni množično odpuščanje," so opozorili.

Po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje je v turizmu od marca do konca oktobra brez dela ostalo prek 9500 oseb. Brez sprejetja predlaganih ukrepov bo to število strmo naraščalo tudi v bodoče in se po njihovih ocenah do spomladi 2021 približalo 20.000, kar bi za slovenski turizem po njihovih besedah predstavljalo nepredstavljivo katastrofo in dokončno zaprtje več kot polovice turističnih in gostinskih ter s turizmom povezanih družb.

"Na osnovi vsega navedenega je nujen sprejem interventnega zakona za pomoč turizmu. Pričakujemo tudi pravočasno obveščanje o sproščanju prepovedi obratovanja, saj se morajo družbe pripraviti na ponoven zagon," so navedli.

Pod poziv so se med drugim podpisali direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo, predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik, podpredsednica Združenja kampov Slovenije Lidija Koren, predsednik Združenja igralništva Slovenije Tomaž Repinc, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer in direktor Kongresnega urada Slovenije Miha Kovačič.