#družba 10.11.2020 13:37

Zavod za gradbeništvo kontaktna točka za urbano mobilnost

Ljubljana, 10. novembra - Zavod za gradbeništvo Slovenije je postal nacionalna kontaktna točka Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) na področju urbane mobilnosti. Vsem deležnikom bodo do konca leta na voljo različni dogodki, ki jih bo zavod organiziral z namenom informiranja, povezovanja in predstavitve možnosti za koriščenje evropskih sredstev.

"Na Zavodu za gradbeništvo Slovenije verjamemo v povezovanje in vključevanje vseh deležnikov na področju urbane mobilnosti. Prepričani smo, da lahko zgolj skupaj, v sodelovanju z univerzami, gospodarstvom in mestnimi oblastmi, dosežemo hiter prehod inovacij na trg ter oblikovanje čistega in prijetnega življenjskega in delovnega mestnega okolja," je dejal direktor zavoda Aleš Žnidarič.

EIT, ki deluje v okviru Evropske komisije, je iniciativo urbana mobilnost zagnal lani. V okviru skupnosti znanja in inovacij EIT urbana mobilnost, ki šteje več kot 80 članov, je do leta 2026 na voljo do 400 milijonov evrov, do katerih so upravičena tudi slovenska podjetja, izobraževalne in raziskovalne ustanove ter mesta, so navedli na zavodu za gradbeništvo.

"Gre za odlično priložnost za razvoj na področju urbane mobilnosti. Ta poleg razvoja avtonomnih vozil, pametnih tehnologij upravljanja, preprečevanja vplivov urbanega transporta na okolje ter ostalih aktualnih tematik za mesta zajema tudi razvoj in gradnjo infrastrukture z novimi materiali, ki vodijo k manjši porabi energije in zmanjšujejo okoljske vplive v mestih," so poudarili.

Zavod bo ta in prihodnji mesec organiziral posvetovalne delavnice za ugotavljanje izzivov na področju urbane mobilnosti v mestih, serijo predavanj za študente, hekaton za oblikovanje inovativnih rešitev in spletno delavnico za imetnike inovativnih rešitev o komercializaciji njihovih proizvodov. 7. in 8. decembra bo pripravil spletno konferenco, na kateri bo slovenskim deležnikom predstavil skupnost evropskega inštituta urbana mobilnost.

Vse podjetnike, ki bi želeli pridobiti dodatna znanja na področju komercializacije svojih idej, so povabili, naj se do 15. novembra prijavijo na poseben razpis skupnosti EIT urbana mobilnost. Izbrana zagonska podjetja na njem lahko prejmejo 15.000 evrov nagrade, šest mesecev brezplačnega treninga, prostore, neposredni dostop do živih laboratorijev in dostop do mest za oblikovanje novih storitev in proizvodov.