Mediji 6.11.2020 17:23

EFJ obsoja napade na medije v Sloveniji

Bruselj, 6. novembra - Generalni sekretar Evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardo Gutierrez se je danes odzval na najnovejše besedne napade na novinarje v Sloveniji ter nasilje nad njimi med nedavnimi nasilnimi protesti v Ljubljani. Gutierrez je ostro obsodil napade na novinarje in izrazil solidarnost z novinarji.

Ljubljana. Protesti v Ljubljani. Foto: Nik Jevšnik/STA

Ljubljana.
Protesti v Ljubljani.
Foto: Nik Jevšnik/STA

"Zelo zaskrbljujoče je, da slovenski politiki v veliki meri prispevajo k vedno večji sovražnosti in sovraštvu do novinarjev. Predstavnike Slovenije pozivamo, naj nemudoma prenehajo z ustrahovanjem in diskreditacijo zaposlenih v medijih," je na spleti strani EFJ zapisal generalni sekretar organizacije.

Nasilje nad novinarji, fotografi in snemalci na četrtkovih protestih v Ljubljani so obsodili tako v Društvu novinarjev Slovenije kot Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Je pa soodgovornost za nasilje na protestih medijem pripisal notranji minister Aleš Hojs.

"Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha (...), zdaj pa imate ranjene policiste," je na dan protestov očital novinarki POP TV. Hojs se je navezal na petkove protivladne kolesarske proteste, ki potekajo od sredine marca. Kolesarski protestniki so se od četrtkovih nasilnih protestov sicer ogradili.

Na četrtkove proteste v Ljubljani, na katerih je prišlo do izgredov je vabila zlasti skupina Anonymous Slovenija. Med protesti je bil hudo poškodovan fotoreporter Borut Živulovič, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri drugi snemalci in novinarji.