Startupi #družba 3.11.2020 14:50

Na hackathonu ministrstva za javno upravo slavila ideja personaliziranega osveščanja

Ljubljana, 3. novembra - Na letošnjem tradicionalnem hackathonu ministrstva za javno upravo, ki je tokrat potekal pod naslovom Življenje s podnebnimi spremembami, je slavila ideja personaliziranega osveščanja o podnebnih spremembah. Zmagovalna ekipa si je priborila 2500 evrov nagrade.

Na letošnjem hackathonu, tretjem zapored, so tekmovalci iskali informacijske rešitve, ki bi povedale, kaj lahko naredimo danes, da omilimo posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije. Na voljo so imeli odprte podatke Agencije RS za okolje (Arso) in Direkcije RS za vode.

Slavila je ekipa, ki se je poimenovala Horizon4. Njihova rešitev zajema personalizirane interaktivne oglase, ki ljudi osveščajo o spremembah v okolju. Oglas bo kmetu pokazal, kaj bi suša pomenila za njegove poljščine, Primorcem, kako se bo gladina morja dvignila ob obalnih mestih, in podobno, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Hkrati oglasi vodijo na platformo, ki s pomočjo podatkov Arsa nudi napovedi za prihodnje vremenske situacije, kot so vročinska obdobja ali suše, in številne pripomočke, ki bodo v pomoč pri varčevanju z vodo, ločevanju odpadkov in tako naprej.

Pri organizaciji dogodka so sicer sodelovali ministrstvo za javno upravo, Tehnološki park Ljubljana, Arso, direkcija za vode, Urad RS za komuniciranje in tehnološki partnerji Microsoft, Oracle, Comtrade Solutions, XLAB, GDI, ESRI, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Transformation Lighthouse. Dogajanje je potekalo spletno. Na osrednjem hackathonskem vikendu je 26. in 27. septembra sodelovalo 14 ekip, izmed katerih se je v drugi krog uvrstilo šest najboljših.

Zmagovalna ekipa bo domov odnesla 2500 evrov nagrade, drugouvrščeni pripada 1500 evrov in tretjeuvrščeni 1000 evrov.