Podjetja Turizem 3.11.2020 8:00

Kuharski mojster Kavčič poziva k pomoči vrhunski kulinariki

Ljubljana, 3. novembra - Vrhunska kulinarika ni preprosta dejavnost, ki jo ponovno zaženeš, kot bi prižgal luč, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič. Ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, je pozval k čim prejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.

Zemono.
Kuharski mojster Tomaž Kavčič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, je v pismu zapisal Kavčič, ki je z Gostilno Pri Lojzetu letos prejel Michelinovo zvezdico. "Če dopustimo, da se vrhunska kulinarika sesuje, bo potrebno pri marsičem začeti ponovno s točke, kjer smo bili pred tridesetimi, štiridesetimi leti. Generacije vrhunskih kuharjev, natakarjev in someljejev lahko izginejo oziroma se porazgubijo po svetu ali se posvetijo drugim dejavnostim," je navedel.

Izkušnje s ponovnim zagonom po spomladanski popolni zaustavitvi gostinske dejavnosti so sicer sorazmerno pozitivne. "A imam občutek, da tokrat ne bo tako," je zapisal Kavčič.

Kuharski mojster je sicer v pogovoru za STA poudaril, da so na prvem mestu zdravstvo, šolstvo in drugi temeljni sistemi države. V prvi vrsti je vsekakor potrebno nasloviti zdravstveno krizo in spoštovati vladne odloke. "Ne želimo z glavo skozi zid," je zatrdil.

A je hkrati izrazil upanje, da bo Slovenija, tako kot je med prvimi v regiji tudi v drugem valu sprejela omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, znova tudi med prvimi, ki bo dejavnosti znova zaganjala. In ko bo čas, Kavčič predlaga postopno odpiranje gostinskih obratov, naprej tistih, ki spoštujejo vse vladne preventivne ukrepe in zmorejo zadostiti najvišjim higienskim in epidemiološkim standardom. "Predlagam, da v skupino, ki bo oblikovala potrebne standarde in ugotavljala njihovo izpolnjevanje, pristojni vključijo tudi izkušene strokovnjake z našega, gostinskega področja," je zapisal.

Tako bi torej prepoznali kreativno gostinstvo "kot vrh piramide, kot ponudnike, ki zagotavljajo visoke standarde na vseh ravneh in ki so sposobni ob visokih higienskih zagotavljati tudi visoke epidemiološke standarde". Gostince bi ločili na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za strežbo v svojih lokalih, na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za postrežbo za s sabo, in na tiste, ki v sedanjih razmerah ne morejo zagotoviti ustreznih standardov. "Gre za pozitivno diskriminacijo, v kateri se ohrani vsaj delček normalnosti in kondicija v dejavnosti, ki postaja eden najpomembnejših motivov za turistični obisk Slovenije," je ocenil.

Ob tem je izpostavil še številne druge ukrepe, ki jih gostinci potrebujejo od države. Naštel je finančno pomoč, ki bi bila sorazmerna z lanskimi prihodki in številom zaposlenih, popoln odpis dajatev za zaposlene, brezobrestno odložitev obveznosti do banke, izenačitev DDV za hrano in pijačo na enotnih 9,5 odstotka in omogočeno prehajanje občinskih oz. regijskih meja z računom oz. potrjeno rezervacijo v gostilni.

Nenazadnje je Kavčič še enkrat pozval k odgovornemu obnašanju. "Trenutno ne moremo drugega kot počakati, da se epidemiološka slika popravi vsaj toliko, da slovensko zdravstvo ponovno zadiha. Z odgovornim obnašanjem bodimo zgled mlajšim in solidarni predvsem do najbolj rizičnih skupin - tistih, ki so žal najbolj na udaru," je sklenil svoje pismo.