Expo 2020 23.10.2020 8:50

Matic Volk novi generalni komisar Slovenije za Expo

Ljubljana, 23. oktobra - Vlada je za generalnega komisarja Slovenije za mednarodno razstavo Expo Dubaj 2020 v četrtek imenovala Matica Volka. Na položaju bo nasledil Roberta Drobniča, ki ga je vlada v četrtek razrešila. Generalni komisar stalni koordinacijski skupini za promocijo Slovenije poroča najmanj štirikrat letno, vladi pa najmanj dvakrat letno.

Ljubljana. Generalni komisar Republike Slovenije za mednarodno razstavo EXPO 2020 Dubaj Matic Volk. Foto: MGRT

Ljubljana.
Generalni komisar Republike Slovenije za mednarodno razstavo EXPO 2020 Dubaj Matic Volk.
Foto: MGRT

Kot so v četrtek sporočili z vlade, so sklep o razrešitvi Drobniča in imenovanju Volka sprejeli na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v vlogi nacionalnega koordinatorja za sodelovanje Slovenije z Mednarodnim uradom za razstave.

Svetovna razstava Expo bo potekala med 1. oktobrom 2021 in 31. marcem 2022, saj je bila zaradi pandemije covida-19 prestavljena za leto dni. Slovenija bo na njej s svojim paviljonom sodelovala v tematskem sklopu Trajnost.

Nastopila bo kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država. Predstavljala se bo kot država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo.

"Svetovna razstava v Dubaju je odlična priložnost, da kot država pokažemo, kako lahko naše vrhunske pametne in zelene tehnologije skupaj s slovenskimi ustvarjalnimi talenti prispevajo k boljšemu in bolj trajnostnemu svetu," je nedavno poudarila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman.

Izbrano rešitev za paviljon je zasnovala družba Magnet Design, predvideva pa objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in simbolno tudi v puščavi, ki obdaja Dubaj.

Od začetka oktobra deluje tudi spletna stran slovenske predstavitve na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020, in sicer na naslovu www.expo2020slovenia.si. Na spletni strani bo zainteresirana domača in tuja javnost redno obveščena o aktivnostih, dogajanju in priložnostih za slovenska podjetja pred svetovno razstavo, v času njenega trajanja in po njej.