22.10.2020 7:47

Pavšič na INV o svoji knjigi Izbral sem srednjo pot

Ljubljana, 22. oktobra - Pod okriljem Inštituta za narodnostna vprašanja (INV) je pred kratkim potekal pogovor z nekdanjim dolgoletnim predsednikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudijem Pavšičem. Pogovor so pripravili ob letošnjem izidu njegove knjige Izbral sem srednjo pot.

Ljubljana, predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje red za zasluge Rudiju Pavšiču za izjemne zasluge in dolgoletna prizadevanja pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Italiji. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, predsedniška palača.
Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje red za zasluge Rudiju Pavšiču za izjemne zasluge in dolgoletna prizadevanja pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Italiji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Omenjena knjiga sloni na Pavšičevih spominih, mnenjih in stališčih o manjšinski skupnosti ter njenem odnosu s Slovenijo, ki jih je zapisal Marjan Žiberna. Knjiga je sicer izšla sredi leta pri Založbi tržaškega tiska iz Trsta.

Pavšič se je v knjigi med drugim dotaknil spomina na svojo prvo volilno izkušnjo, ki obenem pojasnjuje tudi naslov knjige. ''Oče me je nagovarjal, naj glasujem za Slovensko skupnost, mati pa za Komunistično partijo. Na koncu sem glasoval za Socialistično stranko,'' pojasnjuje Pavšič, ki je s tem za svojo prvo politično odločitev izbral srednjo pot.

Pavšič je mesto prvega moža Slovenske kulturno-gospodarske zveze zasedel maja leta 1997, s predsedovanjem pa je zaključil lansko pomlad. Kot je povedal, je kandidaturo sprejel v najhujšem času za manjšinske skupnosti v Italiji. Takrat sta se zaprli Kmečka banka v Gorici in Tržaška kreditna banka, kriza pa je dosegla tudi Primorski dnevnik.

Pavšič je v pogovoru med drugim povedal, da je priznanje slovenske manjšine v 32 občinah v Italiji pomemben korak za Slovenijo, vendar pa je za boljšo prihodnost posameznih skupnosti ključna predvsem celovita analiza stanja manjšin, na podlagi katere bi lahko nadalje gradili ustrezne strategije.

Poleg bolj razvitega dialoga med matično državo in manjšinami je za Pavšiča pomembna tudi vključitev mladih in njihovo izobraževanje o narodnosti ter jeziku.