Startupi 21.10.2020 12:49

Evropska mreža inovatorjev z razpisom za inovativne projekte v zdravstvu

Ljubljana, 21. oktobra - Vodilna evropska mreža inovatorjev v zdravstvu EIT Health že tretje leto zapored organizira razpis za predložitev inovativnih projektov s področja zdravstva. V preteklih dveh letih so podprli šest startupov iz Slovenije, v sklopu celotnega natečaja pa je kar 28 evropskih konzorcijev t. i. inovatorjev v zdravstvu prejelo skupaj dva milijona evrov.

Cilj razpisa, ki ga vsako leto pripravi organizacija EIT Health, je podpreti obetavne in inovativne projekte s področja zdravstva, ki jih razvijajo raziskovalne ekipe v naprednejših regijah Srednje, Vzhodne in Južne Evrope, vključno z obetavnimi startupi, med drugimi tudi iz Slovenije, so sporočili iz agencije IPPR.

V zadnjih dveh letih so tako podprli šest zagonskih podjetij iz Slovenije in Romunije, tri iz Italije, Portugalske in Hrvaške ter po enega iz Estonije, Slovaške, Grčije, Češke, Latvije in Litve. Na natečaju vsak izbran projekt prejme nepovratna sredstva, mentorje in priložnost za mreženje ter dostop do vrhunskih evropskih strokovnjakov na področju zdravstva, ki lahko nagrajencem pomagajo pri razvoju inovativnih rešitev.

V Sloveniji so tako podprli projekt za krepitev kognitivnosti z medgeneracijskimi igralnimi kartami, za oddaljeno vodenje terapije pri bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem, napravo za elektrokardiogram za večkratno uporabo, ki omogoča daljinsko spremljanje srčnih ritmov v oblaku. Prav tako so podprli programsko oprema za zgodnje odkrivanje demence, projekt tablice in zapestnega pasu, ki starejšim omogoča, da lahko s tabličnim računalnikom sprožijo klice v sili, si nastavijo opomnike za jemanje zdravil, pametna zapestnica pa spremlja njihovo fizično aktivnost.

Podprli so tudi napravo za sladkorne bolnike, ki omogoča nanašanje ogljikovega dioksida na noge sladkornega bolnika na varen in neinvaziven način.

Medtem ko se je leta 2019 tretjina projektov, ki so jih podprli, nanašalo na velike podatkovne baze (big data), rešitve v oblaku ter mobilne aplikacije in platforme, je ta delež leta 2020 zrasel že na skoraj 40 odstotkov. Te številke kažejo na trend v svetu - ponudniki zdravstvenih storitev vsak dan ustvarijo ogromno podatkov, zato je treba najti rešitve, s pomočjo katerih bo mogoče analizirati in razložiti vse te podatke. V času svetovne pandemije je to še bolj pomembno. Lani je polovica zmagovalnih skupin razvila nove zdravstvene rešitve, kot so obliži za zdravljenje luskavice ali aktivni sistem 3D celične kulture za primarne hepatocite.

Razpis bo sicer odprt do 15. novembra, medtem ko lahko vsi, ki jih zanima sodelovanje v natečaju, več informacij dobijo na spletnem seminarju 26. oktobra. Vsak odobreni projekt prejme do 75.000 evrov za nadaljnji razvoj prebojnega izdelka ali rešitve.