Turizem 16.10.2020 13:40

Belokranjski Krajinski park Lahinja bogatejši za učno pot Nerajski lugi

Črnomelj, 16. oktobra - Črnomaljska občina in partnerji te dni končujejo dvoletni projekt obogatitve ponudbe Krajinskega parka Lahinja. Projekt Vzpostavitev in interpretacija učne poti Nerajski lugi jih je stal nekaj več kot 130.000 evrov, pri čemer bo Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja pokril štiri petine upravičenih stroškov, so danes sporočili iz Črnomlja.

Bela krajina. Reka Lahinja v Beli krajini. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bela krajina.
Reka Lahinja v Beli krajini.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Bela krajina. Reka Lahinja v Beli krajini. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bela krajina.
Reka Lahinja v Beli krajini.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Po podatkih črnomaljskega Razvojno informacijskega centra Bela krajina so z omenjenim projektom v Krajinskem parku Lahinja dobili nove možnosti za razvoj izobraževalnega turizma.

Za obiskovalce so odprli skrivnostni svet Nerajskih lugov. Ti jih lahko zdaj raziskujejo po lesenem podestu, ki so mu dodali informativne table. Ob podestu so postavili tudi ptičjo opazovalnico, nekaj navedenega denarja pa so namenili še krajevni kulturni dediščini.

Z izvirno hišno opremo s konca 19. stoletja so namreč obogatili parkovni informacijske center v t. i. Plavčevi domačiji. V sklopu projekta so opravili tudi različne raziskave, ki so izboljšale razumevanje in upravljanje tamkajšnjega zavarovanega območja, so dodali.

Končali so popis habitatnih tipov in živalskih ter rastlinskih vrst v Nerajskih lugih, in na širšem območju parka izvedli raziskavo Življenje nekoč in danes, v okviru katere so pri starejših domačinih iskali podatke o krajevnem življenju.

"Vse nove investicije v parku so odlična priložnost za razvoj izobraževalnega turizma, pri katerem v ospredje postavljamo najmlajše generacije. Želimo jim ponuditi možnost raziskovanja naravne in kulturne dediščine, učenja v naravi ter spoznavanja pomembnosti varovanja narave," so opozorili.

Skupaj s črnomaljsko občino so natisnili izobraževalne vodnike in beležke, s pomočjo katerih bodo lahko predvsem mlajši obiskovalci parka spoznali njegove značilnosti. Obiskovalcem bodo ponujali tudi folklorno doživetje s Folklorno skupino Dragatuš.

Projekt je Krajinskem parku Lahinja pustil velik pečat in dal novega zagona za delovanje. Ponudil je možnost, da bodo lahko obiskovalce in domačine izobraževali in opozarjali na pomen ohranjanja mokrišč v Krajinskem parku Lahinja ter vzdrževanja kulturne krajine oz. habitatov ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Ponudbo tega parka nameravajo v prihodnjih letih še nadgraditi in se močneje usmeriti v t. i. zelena doživetja, so še zapisali v Razvojno informacijskem centru Bela krajina.