Turizem 16.10.2020 13:38

Spisana strategija razvoja Pohorja

Maribor, 16. oktobra - Pred letom dni ustanovljeno Partnerstvo za Pohorje je danes predstavilo skupaj izdelano Strategijo razvoja Pohorja. Med prednostne naloge si je skupno 28 partnerjev postavilo vzpostavitev povezane turistične Destinacije Pohorje, Regijskega parka Pohorje ter lesnega centra. Za njihovo udejanjanje računajo tudi na sredstva EU.

Mislinja. Pohorje. Foto: STA Arhiv STA

Mislinja.
Pohorje.
Foto: STA
Arhiv STA

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved, ki je na današnji predstavitvi strategije nadomeščal predsednika Partnerstva za Pohorje Sašo Arsenoviča, je izpostavil, da je bilo v preteklosti že več poskusov povezovanja med sosednjimi občinami, a nikdar v smislu partnerstva vseh občin, ki mejijo na Pohorje. Tokrat je bila prvič tudi ustvarjena skupna razvojna strategija, ki sega na vsa ključna področja, od zaščite narave do turizma, gospodarstva in infrastrukture, zato verjame, da ima zgodovinski pomen.

V strategiji so partnerji analizirali ključne probleme na Pohorju ter na podlagi tega določili in finančno ovrednotili potrebne ukrepe. "Med prioritetnimi projekti je vzpostavitev povezane turistične Destinacije Pohorje z vso potrebno infrastrukturo, ki je osnova za razvoj turizma. Naslednji pomemben projekt je vezan na za Pohorje zelo pomembno gospodarsko panogo - sečnjo in predelavo lesa, ki jo želimo dodatno spodbuditi z vzpostavitvijo lesarskih centrov. Tretji nosilni projekt pa predstavlja vzpostavitev Regijskega parka Pohorje, kjer bi zavarovali in vzpostavili nadzor nad naravovarstveno najbolj ohranjenimi deli Pohorja," je pojasnil vodja priprave strategije in direktor Mariborske razvojne agencije (MRA) Uroš Rozman.

Pri uresničevanju strategije pričakujejo sodelovanje države. "Pomoč države pričakujemo pri projektih prenove državnih cest, gradnje in prenove žičnic, vzpostavitvi Regijskega parka Pohorje ter lesnega centra ter drugih finančnih spodbud v podporo podjetništvu in promociji destinacije. Predvsem pa si želimo, da bi bilo Pohorje v novi finančni perspektivi deležno večjega deleža evropskih sredstev, kot do sedaj," je dejal Rozman.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek verjame, da ima Pohorje vse predpogoje, da sledi usmeritvam slovenskega turizma: "butično, 5-zvezdično in trajnostno", zato pozdravlja povezovanje občin in drugih deležnikov na tem območju. "Želim si, da bi prizadevanja občin za enovito razvojno politiko Pohorja temu območju prinesla več priložnosti za to, da bi sredstva, ki jih država namenja gospodarskemu in regionalnemu razvoju ter razvoju turizma, v večji meri prišla sem, v te kraje na Pohorju," je dejal.

Partnerstvo za Pohorje so decembra lani na Rogli slovesno ustanovili župani 19 štajerskih in koroških občin, šest razvojnih oziroma turističnih organizacij iz obeh regij ter trije ključni turistični ponudniki. Med slednjimi je podjetje Vabo, katerega direktor Boštjan Paradiž je izpostavil nujnost ureditve ključne infrastrukture, kot so ceste, žičnice in kolesarske proge. "Gospodarski subjekti si v prvi meri želimo, da se dobro povežemo in navzven delujemo enotno, ob tem pa imamo urejeno infrastrukturo, s čimer bi lahko zaokrožili poletno-zimski turizem na Pohorju," je dejal.