Podjetja 15.10.2020 12:24

Hisense Gorenje za januar napoveduje zagon tovarne televizorjev s 400 delovnimi mesti

Velenje, 15. oktobra - Hisense Gorenje bo v Velenju januarja prihodnje leto v okviru nove družbe Hisense Europe Electronic zagnalo proizvodnjo televizijskih aparatov blagovne znamke Hisense za evropski trg. V prvi fazi bodo zaposlili 330 proizvodnih delavcev, upoštevajoč tudi strokovni kader pa bodo do januarja v novi tovarni odprli okrog 400 delovnih mest.

ZDA, Las Vegas. Kitajska skupina Hisense. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Las Vegas.
Kitajska skupina Hisense.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V novi tovarni televizorjev bodo možnost zaposlitve najprej ponudili sodelavcem iz proizvodnih tovarn v Gorenju, imeli bodo torej možnost, da se prezaposlijo v novo tovarno. Prezaposlitve v Hisense Europe Electronic bodo v Gorenju nadomeščali z novimi zaposlitvami, so danes sporočili iz Hisense Gorenja.

Poleg proizvodnih delavcev bodo tudi del strokovnega kadra iskali v podjetjih skupine Hisense Europe, bodo pa v obeh primerih priložnost za zaposlitev prav tako dobili tudi drugi, zunanji kandidati. Novo zaposleni delavci v proizvodnji bodo v tovarni televizijskih aparatov z usposabljanjem začeli 15. decembra.

Tovarno vzpostavljajo v nekdanji proizvodni hali HZPA znotraj proizvodnega območja Gorenja, naložba v tehnološko opremo pa bo vredna sedem milijonov evrov.

V prvi fazi bodo na štirih proizvodnih linijah izdelali dva milijona televizijskih aparatov letno, nato načrtujejo, da bodo zmogljivost in število linij v naslednjih fazah do leta 2023 povečevali skladno z zahtevami trga do skoraj štirih milijonov aparatov letno.

V Hisense Gorenju so prepričani, da bo vzpostavitev proizvodnje televizijskih aparatov Hisense prispevala ne le k zmanjšanju lokalne brezposelnosti, temveč tudi h krepitvi inovativnosti, širitvi proizvodnih aktivnosti, trajnostnemu razvoju ter večji konkurenčnosti in internacionalizaciji.

"Ustvarjanje večjega števila novih delovnih mest v Savinjsko-šaleški regiji ima še dodatno težo v luči procesa prestrukturiranja premogovne regije. Dodaten potencial razvoja regije predstavlja tudi možnost vzpostavitve lokalne dobaviteljske mreže, kar je zlasti pomembno za področje malega gospodarstva," so še navedli v Hisense Gorenju.

Prve napovedi o vzpostavitvi tovarne televizorjev v Velenju so se pojavile že v letu 2018, ko je kitajski Hisense prevzel Gorenje. Sprva so napovedovali gradnjo nove tovarne, vredne nekaj deset milijonov evrov, potekala so tudi že arheološka izkopavanja na okoli 3,5 hektarja veliki lokaciji, odprtje nove tovarne pa je bilo napovedano za konec letošnjega leta. A so v Hisensu nato zaradi spremenjenih razmer načrte prilagodili in tako zdaj tovarno televizorjev vzpostavljajo znotraj proizvodnega območja Gorenja v nekdanji proizvodni hali HZPA.

Napoved skorajšnjega zagona proizvodnje televizorjev pozdravljajo v Sindikatu kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) v Gorenju. "Pričakujemo pa predvsem, da se bodo spoštovale vse norme in pravila, ki veljajo v našem okolju, da bo Hisense dokazal, da zna biti tudi družbeno odgovorno podjetje. Bo pa največja reklama tudi primeren odnos do zaposlenih, spoštovanje pravil in tudi primerno plačilo," je v odzivu za STA dejal predsednik Skei Gorenje Žan Zeba.

Glede možnosti prezaposlitev je Zeba dejal, da ob tem obstaja možnost, da bodo nove zaposlitve, ki jih bodo v proizvodni družbi nadomeščali zaradi prezaposlitev v tovarno televizorjev, zaposlitve za določen čas. "To mi ni všeč, saj bo potem v proizvodni družbi delež zaposlenih za določen čas večji, kot ga imamo zdaj in ki po zadnjih podatkih znaša več kot 20 odstotkov," je dodal Zeba, ki meni, da prevelik delež začasnih delavcev ni dober za tovarno.

"Delavcev trenutno primanjkuje, za pričakovati je, da bo v prihodnje tudi vedno več delavcev, ki ne bodo iz našega okolja," je še opozoril Zeba.

Sicer pa imajo v velenjskem Gorenju trenutno več naročil kot lani ta čas. "Z naročili smo do konca leta zapolnjeni, tudi za oktober, november in december so precej večja kot lani," so za STA pojasnili v Gorenju in dodali, da trenutno veliko tveganje za njihovo izpolnjevanje predstavlja močno poslabšana epidemiološka situacija v državi.

Širjenje okužb v podjetju, kot so navedli, zaenkrat s strogimi ukrepi preprečujejo, so pa težava stiki z okuženimi osebami zunaj podjetja in posledično karantene. Zato pozivajo zaposlene, da ravnajo odgovorno tudi zunaj podjetja.

Ocen poslovanja za letošnje leto ne razkrivajo, prav tako ni novih informacij glede servisne mreže v Sloveniji, za katero se je omenjala možnost prenosa na zunanjega izvajalca.