#družba 14.10.2020 9:31

Ob mednarodnem dnevu e-odpadkov poudarek na izobraževanju o problematiki

Ljubljana, 14. oktobra - Lani smo po nekaterih ocenah na svetu pridelali 53,6 milijona ton e-odpadkov, kar je več kot kadarkoli doslej, do leta 2030 pa naj bi količina narasla na 75 milijonov ton letno, opozarjajo v družbi Zeos. Danes je namreč mednarodni dan e-odpadkov, ki izpostavlja predvsem izobraževanje za večjo ozaveščenost o problematiki.

Ljubljana. Stari elektronski aparati, odpadne električne in elektronske naprave, e-odpadki. Foto: družba Zeos

Ljubljana.
Stari elektronski aparati, odpadne električne in elektronske naprave, e-odpadki.
Foto: družba Zeos

Do leta 2030 bi po izračunih vsak Zemljan lahko ustvaril devet kilogramov e-odpadkov. Ti, kot so zapisali v Zeosu, niso le zelo številčni, temveč imajo tudi visoko vrednost - surovine, ki jih vsebujejo lani nakopičeni e-odpadki, so bile vredne približno 50,8 milijarde evrov.

Letošnji mednarodni dan e-odpadkov daje poudarek izobraževanju in osveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi električnimi in elektronskimi napravami. Kot navaja Zeos, smo lani po svetu uradno reciklirali manj kot 18 odstotkov e-odpadkov, ostali pa so pristali na odpadih, zgoreli ali bili nezakonito preprodani in obdelani na načine, ki ne ustrezajo standardom. "In to kljub temu, da kar 71 odstotkov svetovne populacije zavezuje zakonodaja na področju e-odpadkov," so dodali.

Posledica neustreznega ravnanja z e-odpadki je ogromna izguba dragocenih in kritičnih surovin iz dobavne verige ter resne zdravstvene, okoljske in družbene težave, še izpostavlja Zeos.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je izpostavil, da je na vrhu seznama prioritet evropskega načrta preprečevanje proizvodnje odpadkov - preprečevanje njihovega nastanka. "Če pa vendarle nastanejo, moramo najti načine, da te odpadke pretvorimo v uporaben vir. Da pa bi ta načrt bil uspešen, morajo biti uporabniki ozaveščeni," so komisarja povzeli v družbi.

Generalni direktor WEEE foruma Pascal Leroy je medtem opozoril, da so e-odpadki najhitreje rastoči tok gospodinjskih odpadkov na svetu. "Če ne bomo izboljšali načina zbiranja in ravnanja, bodo postali velik okoljski problem. Eno izmed ključnih področij iskanja nenehnega napredka je izobraževanje mladih in širše javnosti. Več kot vedo in razumejo, večja verjetnost je, da bodo sklepali prave odločitve v zvezi s svojimi e-odpadki," je izpostavil.

Direktor Zeosa Emil Šehić pa je dodal, da je kljub vlaganju v mreže in infrastrukturo prevzemanja e-odpadkov, številnim aktivnostim ozaveščanja o pravilnem ravnanju z e-odpadki ter vsakoletnem doseganjem večjih zbranih količin tovrstnih odpadkov doseganje okoljskih ciljev možno le ob sodelovanju vseh deležnikov v procesu zbiranja in ravnanja z e-odpadki.

"Zato je tretji mednarodni dan e-odpadkov priložnost, da se zavedamo svoje odgovornosti do okolja in do vseh nas ter da spodbujamo učinkovito ravnanje s temi odpadki. Na ta način zmanjšujemo negativen vpliv e-odpadkov na okolje ter odpiramo nove poslovne priložnosti tudi na tem področju," so Šehića še povzeli v sporočilu za javnost.