#družba 13.10.2020 18:15

EU z enotnim koronskim zemljevidom za uskladitev omejitev potovanj

Bruselj, 13. oktobra - Ministri EU za evropske zadeve so danes v Luksemburgu potrdili priporočilo za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki ni zavezujoče. Članice so se dogovorile o enotnem zemljevidu zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij, a bistveno razvodenile osnovni predlog Evropske komisije. Veliko vprašanj ostaja odprtih.

Nizozemska, Breda. Covid-19, vzorec. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nizozemska, Breda.
Covid-19, vzorec.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Namen priporočila je izboljšati preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavarovati eno štirih temeljnih svoboščin v uniji - svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru.

Vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja mora biti sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Odpraviti ga je treba, takoj ko epidemiološke razmere to dopuščajo, izpostavljajo v EU ob sprejetju novega priporočila.

Članice bodo vsak teden Centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posredovale podatke o številu novih primerov na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh, številu testov na 100.000 prebivalcev v minulem tednu in o odstotku pozitivnih testov v minulem tednu.

Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij

Na podlagi teh podatkov bo ECDC tedensko osveževal zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo. Celotna unija bo tako imela odslej enoten koronski semafor.

Zelene bodo regije, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 25 na 100.000 prebivalcev in stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Oranžna bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh manj kot 50, a bo stopnja pozitivnih testov štiriodstotna ali višja, ali če bo novih potrjenih primerov med 25 in 150 ter bo stopnja pozitivnih testov manj kot štiriodstotna.

Rdeča bodo območja, kjer bo novih potrjenih primerov v minulih 14 dneh 50 ali več, stopnja pozitivnih testov pa bo štiriodstotna ali višja ali če bo novih potrjenih primerov več kot 150.

Siva so območja, za katera ni zadostnih podatkov ali kjer testirajo manj kot 300 na 100.000 prebivalcev v minulem tednu.

Za potnike z nezelenih območij testiranje oziroma karantena

Za potovanja na zelena območja ali z njih omejitev ne sme biti. Za potnike z oranžnih ali rdečih območij pa države lahko zahtevajo test po prihodu, ki ga lahko nadomesti tudi test, izveden pred prihodom, oziroma karanteno. Članice bodo vzajemno priznavale teste, izvedene v EU.

Države lahko od oseb, ki vstopajo na njihovo ozemlje, zahtevajo tudi izpolnitev obrazca o določitvi lokacije potnika (passenger locator form). To na primer zahteva Belgija. Načrtuje se tudi oblikovanje enotnega evropskega obrazca za določitev lokacije potnika.

Čeprav je komisija predlagala, naj bo prednostni ukrep testiranje, ne karantena, bodo imele članice pri tem proste roke. Priporočilo določa le, da naj bodo ukrepi za oranžna območja sorazmerno z epidemiološkimi razmerami manj strogi od ukrepov za rdeča.

Bistvena razlika med predlogom komisije in sprejetim priporočilom je, da bodo lahko članice tudi za osebe, ki prihajajo z oranžnih območij, uvedle zavezujoče ukrepe, medtem ko je komisija predlagala, naj bodo za oranžna območja sprejeti le priporočeni ukrepi.

Obveščanje javnosti najmanj 24 ur pred uveljavitvijo novih ukrepov

Evropska komisija je predlagala, naj članice vsak četrtek obvestijo o morebitnih novih omejevalnih ukrepih, ki naj jih nato uvajajo ob ponedeljkih, a ta predlog ni obveljal, češ da tega ne dopuščajo nacionalni postopki.

Članice naj bi o načrtovanih omejevalnih ukrepih obvestile najprej državo, na katero se nanašajo, ter preostale članice in komisijo. Če je le mogoče, naj bi to storile 48 ur vnaprej. Javnost pa naj bi o novih omejitvah obveščale najmanj 24 ur pred uveljavitvijo ukrepa.

To je šele prvi korak, nujno izboljšati usklajevanje glede testov in karantene

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je po zasedanju izpostavil, da je to šele prvi korak ter da bo še potrebno odločno ukrepanje za izboljšanje usklajevanja, ko gre za vprašanji testiranja in karantene. "To je maraton, ni sprint," je ponazoril.

Veliko je polemike zaradi zahtev po negativnih testih v primeru potovanj. Nekatere države zahtevajo od potnika negativen test pred vkrcanjem na letalo, medtem ko v komisiji trdijo, da takšnih zahtev ne bi smelo biti.

Vztrajamo pri testu ob prihodu v državo, lahko pa država potniku ponudi rešitev ob odhodu na potovanje, če ima na voljo zmogljivosti za to, je dejal komisar za pravosodje Didier Reynders.

Za Slovenijo dogovor pomemben dosežek

Slovenijo je na zasedanju zastopal državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je izpostavil, da imajo države zelo različne sisteme, pravila in institucije, pristojne za urejanje posameznih vprašanj, ter da je dogovor o priporočilu ne glede na ocene o razvodenelosti pomemben dosežek, ki bo omogočil bolj gladko delovanje gospodarstva in olajšal potovanja ljudi.

"Si pa ne delamo iluzij, da to pomeni, da bo težav konec in da se s tem ne bo treba več ukvarjati," je še dodal.