Startupi 14.10.2020 12:48

Na slovenskem Kickstarterju kot prvi umetniški projekt Active Stillness

Ljubljana, 14. oktobra - Vizualna umetnica Kaja Avberšek je potem, ko je minuli torek Kickstarter uradno začel delovati tudi v Sloveniji, kot prva predstavila svoj projekt Active Stillness (Živa umirjenost). Kot je dejala za STA, se ji zdi pomembno, da je prvi uradni slovenski projekt na znani platformi za množično financiranje umetniške narave.

Platforma za množično financiranje Kickstarter v Sloveniji do minulega torka ni bila uradna. Sicer so se na njej že predstavljali številni projekti iz Slovenije, a so podjetja morala delati prek predstavništev v eni od držav, kjer je bila platforma. Po novem pa lahko posameznik ali podjetje s slovenskim bančnim računom zažene svoj projekt na Kickstarterju. Ti projekti pa so lahko tudi manjši in z različnih področij, tudi umetniških, čemur so na Kickstarterju zadnje čase še posebej naklonjeni.

Vizualna umetnica, oblikovalka, ilustratorka in avtorica stripov Kaja Avberšek, ki deluje tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru, je odprtih rok sprejela spodbudo, saj je opazila, da so na platformi res prevladovali izvirni produkti, tehnološke novosti ali pa razvoj računalniških iger. Po njenih besedah pa je ravno umetnost tista, ki rešuje življenja.

"Kar tukaj in zdaj še posebej potrebujemo, je vsebina, je srž in globina - pred megalomansko spoliranostjo videza in (na)videznosti, ki sta znotraj votla in ne hranita ne telesa ne uma in ne duha; ravno obratno - počasi in prefinjeno jih nažirata. V času, ko se vse vrednoti s številkami - tudi človeška duša, je še posebej pomembno pripovedovati zgodbe. Ker zgodbe - te pa hranijo. In zgodba z vsebino je umetnost," je pojasnila umetnica.

Njen projekt Active Stillness vključuje serijo prefinjenih, umirjeno poživljujočih, živahno vibrirajočih in energetsko močnih ilustracij različnih položajev joge, ki so utelešenje čiste, aktivne in zelo zavestne umirjenosti, ustvarjene iz pisane svetlobe. Vsaka ilustracija je očesu in duši prijeten opomin na to, kaj je tukaj in zdaj resnično pomembno - je zelo zapleteno in neskončno enostavno hkrati - je najti lastni mir z združevanjem snovnosti in duha. "Umetnost in joga, tukaj združeni, nas popeljeta v nepričakovane pokrajine svobode," je poudarila.

Namen Kaje Avberšek je zbrati 1000 evrov za realizacijo projekta. "Manj je več", pravi umetnica, "gre za podporo ustvarjalnega procesa, katerega rezultat je lahko za marsikoga čudovit navdih v vseh smislih".

Za realizacijo projekta je predvidela več faz. V začetni si želi svoje ilustracije spremeniti v omejeno serijo visokokakovostnih umetniških odtisov. Podpisane in oštevilčene bodo njeni podporniki lahko prejeli v zahvalo za podporo projektu.

Za nagrade lahko izbirajo tudi med podpisanimi razglednicami ali izvirnimi podpisanimi majicami z natisnjenimi motivi iz risarske serije Active Stillness. V naslednji fazi ima namen ustvariti koledar za leto 2021, poln pisano ilustriranih položajev joge. Mogoče ga bo prednaročiti 30 dni pred izidom. Od minulega torka je do danes zbrala dobrih 700 evrov.