Podjetja 13.10.2020 17:22

Poslovno-ekonomska cona Kromberk urejena do leta 2023

Nova Gorica, 13. oktobra - Mestna občina Nova Gorica bo v Kromberku, med trgovskim centrom Merkur in nekdanjim Mipovim kompleksom, uredila novo poslovno-ekonomsko cono. Območje, za katerega se že zanimajo investitorji, je veliko 4,7 hektara. Prihodnje leto naj bi začeli tam urejati komunalno infrastrukturo, cona pa naj bi bila nared najpozneje do leta 2023.

Nova Gorica, mestna hiša.
Novinarska konferenca novogoriške občine o gradnji poslovno-ekonomske cone Kromberk.
Strokovni sodelavec MONG za investicije Mitja Pekeč, novogoriški podžupan Sašo Kogovšek in župan Klemen Miklavič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Novinarska konferenca novogoriške občine o gradnji poslovno-ekonomske cone Kromberk.
Novogoriški župan Klemen Miklavič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Projekt ureditve poslovno-ekonomske cone Kromberk je novogoriška občina uspela uvrstiti med projekte državnega pomena. Za odkup zemljišč v višini nekaj manj kot dva milijona evrov je občina zagotovila lastna sredstva, vzpostavitev cone s komunalno ureditvijo v višini tri milijone evrov pa bo financirana iz evropskih sredstev.

Vendar je še v začetku letošnjega leta kazalo slabo, na občini so se že bali, da bo projekt zaradi administrativnih zapletov propadel. Vendar je ministrstvo za okolje in prostor ob nastopu nove vlade poskrbelo za spremembo zakonodaje; s tem pa je bil postopek presoje vplivov na okolje, ki se je začel voditi skupaj s postopkom izdaje gradbenega dovoljenja v okviru integralnega postopka, v mesecu avgustu letos ustavljen. S sklepom Agencije RS za okolje je odločeno, da presoja vplivov na okolje za novo poslovno-ekonomsko cono Kromberk ni več potrebna.

Novogoriška mestna občina je že predhodno pridobila vsa potrebna soglasja s področja varstva narave in zato 25. septembra na upravno enoto vložila vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Tega naj bi po napovedih pridobili decembra.

Do konca leta bo občina tako po predvidevanjih lahko oddala tudi popolno vlogo za pridobitev sofinanciranja vključno na ministrstvo za gospodarstvo oziroma na službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kjer bodo potrjevali vlogo o evropskem sofinanciranju. "Predvideva se, da bomo najpozneje v februarju 2021 pridobili odločitev o podpori - odobritev sofinanciranja z evropskimi in državnimi sredstvi, kar bo zelena luč za objavo javnega naročila za izvedbo gradbeno obrtniških del," je na današnji novinarski konferenci dejal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Podžupan Sašo Kogovšek pa je povedal, da že zdaj obstaja večji interes podjetij za cono, kot je v njej na voljo prostora.

"To bo sicer razmeroma majhna cona glede na potrebe gospodarstva pri nas in bo neke vrste premostitvena. Zato se že oziramo naprej, na naslednjo cono, ki se bo lahko polnila s poslovno dejavnostjo oziroma investicijami. To je zahodni, največji del industrijske cone Kromberk, kjer bi bila lahko naslednja podjetniška cona. Na dolgi rok pa načrtujemo povezavo širokega območja spodnje Vipavske doline v enovito območje, somestje Nove Gorice, Gorice, Šempetra in Ajdovščine, povezano z železnico, delovnimi mesti in s koncentracijo bivalnih območij," je ob koncu še dejal Miklavič.