znanost 12.10.2020 17:19

Pri znanstvenih Nobelovih nagradah močno prevladujejo ameriške univerze

Stockholm, 12. oktobra - Nobelove nagrade za znanstvene dosežke niso pomembne samo za posameznike, ki jih prejmejo, ampak tudi za univerze, na katerih nagrajenci delujejo. Pri tem močno prevladujejo ameriške univerze. V času, ko so prejeli nagrado, je bilo z univerzami v ZDA povezanih okoli 57 odstotkov vseh prejemnikov znanstvenih nagrad.

ZDA, Cambridge.
Kampus Univerze Harvard v mestu Cambridge v zvezni državi Massachusetts.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nobelove nagrade od leta 1901 podeljujejo za dosežke na področjih medicine, fizike in kemije, od leta 1969 pa jo prejemajo še znanstveniki s področja ekonomije. Doslej je te nagrade prejelo 710 znanstvenikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med njimi je daleč največ Američanov. V ZDA je bilo rojenih 248 oziroma 35 odstotkov nagrajencev za znanstvene dosežke. Letos si bo štiri nagrade razdelilo deset znanstvenikov, med katerimi je šest Američanov, v vsaki kategoriji vsaj eden.

Prevlada ameriških univerz pa je še večja ob upoštevanju del znanstvenikov drugih narodnosti. V času, ko so prejeli nagrado, je bilo z univerzami v ZDA povezanih okoli 57 odstotkov vseh prejemnikov znanstvenih nagrad.

Najuspešnejša je univerza Kalifornije z 38 nagradami, od tega 13 za področje kemije, 12 pa za področje fizike. Sledi univerza Harvard s 33. Prva neameriška univerza na tej lestvici pa je britanski Cambridge na tretjem mestu z 28 nagrajenci. Med 12 univerzami, ki so prejele več kot 10 Nobelovih nagrad, je devet ameriških.