11.10.2020 9:30

Evropski parlament za boljši izkoristek evropskega jamstva za mlade

Bruselj, 11. oktobra - Evropski parlament je v četrtek sprejel resolucijo, s katero članice EU poziva, naj v celoti izkoristijo evropsko jamstvo za mlade. Mladim bi morali zagotoviti kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, usposabljanje ali pripravništvo. Neplačano delovno prakso, pripravništvo ali vajeništvo pa bi morali prepovedati, so prepričani.

Ljubljana. Zaposlitev, informatika, računalnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zaposlitev, informatika, računalnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V resoluciji, potrjeni s 574 glasovi za, 77 proti in 43 vzdržanimi, poslanci članice pozivajo, naj mladim, ki se prijavijo v programe jamstva za mlade, ponudijo kakovostna, raznolika in prilagojena delovna mesta, usposabljanje ali pripravništvo, so sporočili iz parlamenta.

"Glede na to, da je stopnja brezposelnosti mladih avgusta letos v EU znašala 17,6 odstotka, potem ko je pred koronavirusno krizo 14,9 odstotka, in naj bi se še naprej povečevala, parlament poziva k povečanju sredstev za okrepitev programa jamstva za mlade za obdobje 2021-2027," so zapisali. V Sloveniji je stopnja brezposelnosti mladih junija dosegla 16,9 odstotka.

Evropski poslanci so ob tem izrazili obžalovanje, da je Evropski svet julija zmanjšal sredstva Evropskega socialnega sklada plus s 15 odstotkov na 10 odstotkov ter tako namenil manj sredstev za ukrepe spodbujanja zaposlovanja mladih. To je v nasprotju s ciljem EU, da vlaga v mlade, so opozorili.

Poslanci so obsodili tudi prakso neplačanega pripravništva in vajeništva, ki po njihovem mnenju izkorišča delo mladih in krši njihove pravice. Komisijo so pozvali, naj predloži pravni okvir za učinkovito prepoved teh praks.

Jamstvo za mlade bi bilo treba po mnenju evropskih poslancev obenem vključiti v skladen sklop socialnih in socialnih politik, da bi različnim podskupinam mladih, ki niso zaposleni, se ne izobražujejo ali usposabljajo, zagotovili dostop do njega. V programih jamstva za mlade se je treba po njihovih besedah dejavno boriti proti kakršni koli diskriminaciji, ki jo doživljajo mladi.

Prepričani so tudi, da prostovoljna narava jamstva za mlade ni prava rešitev, zato so komisijo pozvali, naj predlaga instrument, ki bo zavezujoč za vse države članice.

Od leta 2014 je jamstvo za mlade po navedbah parlamenta 24 milijonom mladih pomagalo pri usposabljanju, izobraževanju ali zaposlitvi. Komisija je julija letos predlagala razširitev področja uporabe na osebe, mlajše od 30 let, s čimer naj bi še več ljudem pomagala pri zelenem in digitalnem prehodu.