#družba 9.10.2020 0:30

Slovenija gosti Vrh spretnosti

Brdo pri Kranju, 9. oktobra - Na povabilo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo Slovenija danes gostila tretji Vrh spretnosti, katerega namen je spodbuditi globalno razpravo o tem, kako lahko politike in prakse pripomorejo k spodbujanju kulture in razvoju vseživljenjskega učenja. Udeležbo so napovedali številni visoki predstavniki mednarodnih organizacij.

Brdo pri Kranju.
Virtualni Vrh spretnosti 2020, ki ga je gostila vlada v sodelovanju z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).
Video nagovor podpredsednika Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisa Schinasa.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Naslov dogodka, ki bo potekal virtualno, je Strategije spretnosti za svet v okrevanju. Udeležbo je potrdilo 42 delegacij z vsega sveta, od tega 36 držav ter visoki predstavniki Unesca in Sveta Evrope, kar je po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport največ doslej.

Uvodni nagovor bosta imela premier Janez Janša in namestnik generalnega sekretarja OECD Ulrik Vestergaard Knudsen, sodelovali pa bodo tudi ministri za izobraževanje Simona Kustec, za delo Janez Cigler Kralj, za zdravje Tomaž Gantar in za javno upravo Boštjan Koritnik.

Dogodka se bodo osebno ali virtualno med drugim udeležili tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, podpredsednik Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas, evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel ter vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Namen letošnjega Vrha spretnosti je spodbuditi globalno razpravo o tem, kako lahko politike in prakse s celostnim pristopom in sodelovanjem vseh akterjev pripomorejo k spodbujanju kulture in razvoju sistemov vseživljenjskega učenja. Letošnji Vrh spretnosti se posebej usmerja v okrevanje in odpornost posameznikov in sistemov v luči epidemije koronavirusne bolezni.