7.10.2020 11:21

Evropski parlament za bolj ambiciozen podnebni cilj do leta 2030

Bruselj, 7. oktobra - Evropski poslanci so danes podprli cilj o 60-odstotnem zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 v primerjavi z letom 1990. S tem so se zavzeli za ambicioznejši cilj, kot ga predlaga Evropska komisija. O resoluciji bo Evropski parlament dokončno glasoval popoldne.

Belgija, Bruselj. Zasedanje Evropskega parlamenta. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Zasedanje Evropskega parlamenta.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Trenutno v EU velja smernica, da se izpuste zmanjša za 40 odstotkov, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je v septembru napovedala zaostritev cilja na 55 odstotkov. Tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je v torek pred današnjim glasovanjem o dopolnilih v Evropskem parlamentu stopil v bran temu predlogu, saj da je že dovolj ambiciozen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski poslanci pa so zahtevali še več in predlog o 60-odstotnem zmanjšanju sprejeli s tesno večino. Predsednik odbora za okolje, liberalec Pascal Canfin, je pozdravil rezultat. "Bolj kot kadarkoli prej smo vodilni na področju podnebnih ambicij," je tvitnil.

Tudi poročevalka Jytte Guteland (S&D) je to ocenila za zmago. "To je pomembna zmaga za okolje in našo prihodnost," je sporočila.

Pozvala je še k pogajanjem z Evropsko komisijo in Svetom z jasnim sporočilom, da od vseh držav članic pričakujejo obvezujoče cilje glede podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Danes bodo evropski pposlanci glasovali še o celotnem besedilu, rezultati pa bodo znani v četrtek, saj trenutno poteka glasovanje po elektronski pošti. Po odločitvi Evropskega parlamenta bo sledilo usklajevanje z državami članicami EU.