Expo 2020 6.10.2020 16:24

Slovenija pred Expom predstavila dosežke na področju vesoljskih tehnologij

Ljubljana, 6. oktobra - Slovenija je na današnjem prvem v seriji virtualnih dogodkov, ki predstavljajo uvod v tematike prihodnje svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju, predstavila svoje dosežke na področju vesoljskih tehnologij. Poudarek je med drugim namenila temu, kako investicije v vesolje podpirajo trajnostno gospodarsko rast in ustvarjajo dodano vrednost družbi.

Francoska Gvajana. Z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani bo predvidoma v petek 18. junija, v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD. Dr. Martin Lamut iz Centra odličnosti Vesolje-SI med pritrjevanjem UHF anten na mikrosatelit Nemo HD. Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Francoska Gvajana.
Z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani bo predvidoma v petek 18. junija, v vesolje poletela raketa Vega s 53 sateliti, med njimi pa bosta tudi slovenska Trisat in NEMO-HD.
Dr. Martin Lamut iz Centra odličnosti Vesolje-SI med pritrjevanjem UHF anten na mikrosatelit Nemo HD.
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Kot so sporočili iz javne agencije Spirit Slovenija, je Slovenija na dogodku na temo vesolja kot ena od 14 s strani organizatorja izbranih držav svoja prizadevanja, ključne dosežke in aktivnosti na področju vesoljskih tehnologij predstavila ostalim udeleženkam Expa 2020.

"Slovenska predstavitev o tem, kako investicije v vesolje podpirajo trajnostno gospodarsko rast in ustvarjajo dodano vrednost družbi, je pri ostalih udeleženkah doživela odličen izziv," so poudarili.

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije covida-19 prestavljena za leto dni, so se namreč odločili, da bodo v vmesnem času izvedli serijo virtualnih dogodkov - t. i. pre-Expo program. Z njimi želijo izkoristiti pridobljeni čas za uvajanje v tematike, ki bodo v ospredju naslednje leto, ter na ta način državam ponuditi možnost, da predstavijo svoje delovanje na različnih področjih in že vnaprej spletejo poslovne navezave. Program bo vsebinsko in časovno sledil predvidenim 11 tematskim tednom; naslednji bo tako potekal na temo podnebja in biodiverzitete.

Dogodek na temo vesolja je po navedbah Spirita ponudil globalni vpogled v najnovejše inovacije na področju vesoljskih raziskav in potovanj v vesolje. Predstavitev Slovenije je po njihovih navedbah izjemna priložnost, da pokaže najnovejša dognanja in ključne dosežke države, podjetij in institucij s področja vesoljske industrije ter njihov multiplikacijski učinek in se ustrezno umesti na svetovni vesoljski zemljevid.

V predstavitev so bila vključena slovenska podjetja in institucije, in sicer Sinergise, Skylabs, Dewesoft, Balmar, Center odličnosti vesolja, znanosti in tehnologije Vesolje-SI, Cosylab, Duol in Geocodis. Predstavljeni so bili tudi konkretni primeri in prihodnje aktivnosti za nadaljnji razvoj vesoljskega sektorja. Na dogodku so imele poleg Slovenije 30-minutno predstavitev le še ZDA, Rusija in Švica, so poudarili na agenciji.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tem poudaril, da vesoljski sektor v Sloveniji beleži izjemno rast. "Imamo veliko malih in srednje velikih podjetij, ki zagotavljajo inovativne, visokokakovostne in konkurenčne rešitve ter izdelke na področju vesoljskih tehnologij, s katerimi se uspešno postavljajo ob bok konkurenčnim igralcem na globalnem trgu," je dejal.

Slovenija po njegovih besedah na področju vesoljskih tehnologij sledi nišni strategiji, kar trenutno pomeni aktivnosti na področju opazovanja Zemlje, umetne inteligence, mikro oziroma nano satelitov in njegovih instrumentov.

Slovenija je od julija 2016 pridružena država članica Evropske vesoljske agencije, 3. septembra letos pa je dosegla še en izjemen uspeh z zgodovinsko izstrelitvijo dveh slovenskih satelitov Trisat in Nemo-HD v vesolje, je dejal minister. "Slovenija se je s tem pridružila krogu držav z delujočimi sateliti v vesolju, kar je vrhunski dosežek in na kar moramo biti izjemno ponosni," je dodal.