6.10.2020 9:08

V okviru evropskega projekta razdelili skoraj tono zemlje

Maribor, 6. oktobra - Partnerji v projektu Urbana zemljina za hrano so pretekli teden v akciji Zamenjaj in pridelaj spodbujali ponovno uporabo kot način ravnanja z odpadki. Občani so v zameno za uporabne stvari prejeli rodovitno zemljo, avtohtona semena ali lonček za večkratno uporabo. Največ je bilo povpraševanja po zemlji, ki so je razdelili dobrih 900 kilogramov.

Ljubljana. Lopata, zemlja. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lopata, zemlja.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Po uspešni poletni akciji so v projektu tokrat poudarek namenili odpadni, a še delujoči električni in elektronski opremi kot najhitreje rastoči skupini odpadkov v zadnjih letih, so sporočili iz inštituta Wcycle. "Zbrali smo ogromno zanimivih, še uporabnih stvari - od videorekorderjev, DVD-predvajalnikov, računalnikov, pisalnih strojev, do žarov, sokovnikov, otroških koles, knjig in igrač," so navedli.

Še delujočo električno in elektronsko opremo bo recikliralo podjetje Zeos, preostale uporabne stvari pa bo prevzelo Društvo Aktiviraj se. To si v Mariboru prizadeva širiti zavest o pomenu ponovne uporabe tudi z dvema trgovinama, na Partizanski in Gosposki ulici.

Stvari, ki so jih v akciji prinesli občani, sicer po oceni inštituta Wcycle kažejo na spreminjanje ne samo potrošniških navad, ampak tudi na razvoj tehnologije. Med zbranimi predmeti so se znašli tudi mobilni telefoni, ki so jih v Sloveniji množično uporabljali pred dobrim desetletjem. 80 odstotkov mobilnega telefona je mogoče reciklirati, po ocenah EU pa v predalih Evropejcev leži več kot milijarda mobilnih naprav, ki so jih medtem zamenjale zmogljivejše in bolj pametne.

Evropski projekt Urbana zemljina za hrano, ki poteka pod okriljem Urban Innovative Action, sicer združuje osem partnerjev; zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-Zavod, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle.